Бабині каші 8 січня / фото ua.depositphotos.com

Бабині каші - це народне свято 8 січня, яке широко відзначалося в Київській Русі. Свято присвячене породіллям, які приводять у світ нове життя, а також повитухам, які допомагали дитині з'явиться на світ. Історики і вчені вважають, що це свято було проявом культу материнства у слов'ян.

Як відзначали Бабині каші - традиції та звичаї

У цей день було прийнято варити великий казан каші і запрошувати додому всіх рідних на святковий обід. Оскільки вже закінчився Різдвяний піст, в кашу можна додати м'ясо, шкварки або бринзу. Якщо серед рідних є жінка, яка нещодавно народила дитину, то до неї приходили в гості і приносили кашу або пиріг курник.

У свято Бабині каші було прийнято обдаровувати повитух. Представниць цієї важливої професії дуже поважали, адже без їхньої праці пологи проходили б набагато важче. Повитухам приносили млинці, пироги, каші і наливку. Нерідко до повивальниць приходили молоді дівчата, які ще не були вагітними, щоб познайомитися з повитухою і обговорити жіночі мудрості.

Відео дня

Повитухами в Київській Русі ставали жінки після менопаузи, які самі були багатодітними мамами. Важливо, щоб всі їхні діти були живі і здорові. Повитуха повинна була бути вдовою або бездоганною дружиною. Характер у такої жінки повинен бути стійкий і твердий, але при цьому добрий, щоб вона могла втішити і підтримати породіллю.

Немовлятам 8 січня робили першу в їхньому житті стрижку. Ще одного давнього звичаю в цей день дотримувалися чоловіки - вони ходили в гості до тещ з подарунками.

Що не можна робити на Бабині каші

  1. За давніми прикметами, вагітним в цей день не можна стригтися, лаятися матом, ходити без шапки.
  2. У цей день потрібно бути добрими і терпимими до вагітних жінок. Не можна кричати на них, лаяти, лякати і злити вагітну, інакше дитина народиться хворою.
  3. Цей день невдалий для риболовлі та забивання домашньої худоби.

Вас також можуть зацікавити новини: