Яке свято 8 січня / фото Pixabay

Християни відзначають церковне свято 8 січня, присвячене відразу декільком явищам. Сьогодні відзначається Собор Пресвятої Богородиці. Вчора церква відзначила Різдво 2023, а на Собор Пресвятої Богородиці вшановує осіб, найбільш близьких до Ісуса-предка Ісуса царя Давида, чоловіка Діви Марії Йосипа Обручника і сина Йосипа від першого шлюбу святого Якова.

У цей день церква вшановує чотири ікони Божої Матері - ікону Трьох Радощів, Блаженне Черево, Кіккську ікону Божої Матері і Остробрамську ікону. Всі вони вважаються чудотворними і прославляють радість материнства, хоча на останній іконі Богородиця зображена без немовляти Ісуса.

Також в цю дату відзначається свято Бабині каші, коли прийнято пригощати вагітних, породіль і повитух.

Відео дня

Наші предки в цей день зверталися з проханнями і молитвами до святого Давида. Він вважається покровителем музикантів і помічником у музиці, а також приборкувачем гніву. Йому молилися від позбавлення від гніву, який з'їдає душу.

У цей день триває період Святок. Наші предки займалися святочними ворожіннями і ворожили на долю, урожай і суджених. Дівчата клали гребінець під подушку перед сном, щоб уві сні прийшов суджений і розчесав їх. При цьому важливо пам'ятати, що церква такі ритуали засуджує.

Що не можна робити 8 січня

  1. У цей день не можна купувати і плести мотузки.
  2. Не можна варити і пити кисіль сьогодні.
  3. Якщо до вас прийшли в гості - не можна відправляти їх назад зовсім голодними. Варто дати гостям хоча б невелике частування.
  4. Не можна виносити з дому старі і зламані предмети сьогодні.

Прикмети погоди 8 січня

  • Мокрий сніг віщує потепління, сухий - морози. Якщо снігу на землі немає, то він нескоро випаде.
  • Ворони зграями кружляють - до швидкої хуртовини.
  • Синички часто співають - до заморозків.
  • Північний вітер 8 січня приносить похолодання.
  • Хуртовина і мороз в цей день - до холодної і дощової весни.

Вас також можуть зацікавити новини: