День святої Анастасії Римської / ікона

У православному календарі відзначають церковне свято 11 листопада на честь преподобної мучениці Анастасії Римської. Ця свята вважається покровителькою овець, а також помічницею жінок у праці. День Анастасії має чимало народних звичаїв і заборон.

Хто така свята Анастасія-історія життя

Свята Анастасія народилася в знатній родині, але дуже рано осиротіла. Її забрали на виховання в Римську жіночу християнську громаду. Вона виросла красунею і отримувала багато чоловічої уваги, але всім відмовляла.

Коли Анастасія стала дорослою, її викликав до себе градоначальник. Вона заявила, що вірить у Христа і відмовляється виходити заміж за багатого чоловіка. За це її виставили в місті оголеною. Тоді дівчина почала викривати градоначальника в гріхах і за це її стратили. Християни знайшли і поховали її тіло.

Відео дня

Традиції та звичаї в День святої Анастасії

Свята Анастасія вважається покровителькою овець і пастухів. Це дуже вдалий день для стрижки овець і виготовлення вовняного одягу. У давні часи жінки в цей день сідали за пряжу і проводили цілий день за рукоділлям. В першу чергу пряли дитячі речі, оскільки вірили, що такий одяг захистить малюка від хвороб.

День Анастасії дуже вдалий для жінок, які хочуть завагітніти. Зачаття сьогодні скоріше за все вийде вдало. Також жінки в це свято можуть помолитися біля ікони святої про благополучну вагітність і легкі пологи. 

12 листопада можна освятити в церкві рушник, який в майбутньому візьмете на пологи. Вважається, що з таким оберегом пологи пройдуть легше.

Що не можна робити 12 листопада

Заборон в це свято існує небагато. У цей день не можна:

  • бити, ображати і мучити тварин;
  • ходити босоніж;
  • проколювати вуха (рани будуть довго гоїтися);
  • залишати дитину одну.

Вас також можуть зацікавити новини: