День гідності та свободи 2021 / фото УНІАН

День гідності і свободи - свято, яке заснували в 2014 році за указом Петра Порошенка. Його встановлено на честь двох пам'ятних історичних подій в історії незалежної України - Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013 року.

Історія свята

Свято стало наступником Дня свободи, яке відзначалося 22 листопада в честь Помаранчевої революції та було скасоване Віктором Януковичем. Днем свята обране 21 листопада - дата одразу двох визначних для України подій: президентських виборів 2004 року, які стали початком Помаранчевої революції, та початку Євромайдану.

День гідності та свободи картинки / фото pinterest.com

В 2004 році 21 листопада відбулися вибори президента, на яких Віктор Янукович переміг Віктора Ющенка. Результати виборів і фальсифікації обурили українців, і тисячі протестувальників зібралися на Майдані незалежності. Після кількох тижнів Помаранчевої революції Верховний суд назначив повторне голосування, на якому переміг Ющенко.

Відео дня

Через 9 років в 2013 році відбулися трагічні події на Майдані, які коштували життя багатьом громадянам. Тоді з 21 листопада тисячі громадян зібралися на Майдані незалежності з протестами проти курсу на Росію. Протягом трьох місяців протестувальники вимагали продовжити Євроінтеграцію та припинити застосування грубої сили до громадян. 18-20 лютого відбулися жорсткі сутички з протестувальниками. Десятки українців загинули, а президент Віктор Янукович втік з країни.

В честь подій Помаранчевої революції та Євромайдану встановлене сьогоднішнє свято. Воно прославляє волелюбність і мужність нашого народу, прагнення до демократії, вшановує національні інтереси держави і права людини.

Директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло Ігор каже:

День гідності і свободи, для мене особисто, - це, перш за все, наш унікальний український спосіб відстоювати власні громадянські свободи, права і свій вибір творити майбутнє. Навіть гасло нинішньої кампанії, яку запропонував наш музей - "Вільні творити майбутнє". Мені видається, що Революція гідності, наші Майдани - це соціальна зрілість, це суспільна відповідальність, разюча солідарність і, звичайно, готовність на самопожертву.

Експерт додає, що, в той же час, це велика віра у наші власні сили, у нашу землю та її народ. Цей день важливий для українців ще й тому, що це дуже добра нагода пригадати той унікальний соціальний досвід, який набули українці, це добра нагода спростувати міфи проте що українці не можуть об’єднуватися і перемагати. Наші майдани переконали у зворотньому. 

Це також нагода актуалізувати ідею індивідуальної і колективної свободи вибору, як базової цінності і водночас інструмент досягнення цього, тобто пряме народовладдя, коли народ відчув відповідальність за долю своєї країни, за долю власних дітей і заявив про свою готовність не лише відстоювати цей вектор аж до самопожертви. 

Мені здається День гідності ті свободи досить міцно укоренився у нашу традицію. Бо це була не ініціатива згори. Цей день виник на запит суспільства. І саме в цей день люди вважають за обов’язок і честь вшанувати пам'ять учасників Майдану, загиблих на Майдані Героїв Небесної сотні. 

- додає Ігор Пошивайло.

Він нагадує, що люди 21 листопада приїздять до Києва, збираються в інших містах, де відбувалися події Революції Гідності, згадують той важливий досвід, який вони набули. Цей день попри те, що свого часу влада намагалася його скасувати, він залишається всенародним і на нього великий суспільний попит.

Директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні звертає увагу:

Ми це добре знаємо за нашим власним прикладом: наш музей відповідальний за основну програму відзначень і ми бачимо, що цей день об’єднує і громадські ініціативи, і органи державної влади і навіть комерційні компанії, які займаються розміщенням реклами вони з великою готовністю і розумінням готові нам надати рекламні площі, щоб по всій Україні з’явилася зовнішня реклама до Дня Революції Гідності, яка наповнена дуже важливим соціальним змістом. Тому я переконаний, що це свято не штучне, а дуже органічне і допомагає українцям об’єднатися і уроки минулого спрямовувати в сьогодення і майбутнє.

Вітання з Днем гідності та свободи

З днем гідності картинки / фото pinterest.com

Сьогодні ми вшановуємо Героїв Небесної Сотні та всіх українських воїнів, які беруть участь у війні на сході держави, усіх тих, хто власним життям, своєю жертовністю демонструють щире прагнення українців жити у вільній, демократичній і суверенній державі. Усі вони залишаються в пам’яті народу назавжди, стають гордістю й прикладом для майбутніх поколінь.

Нехай буде мирне небо над українською землею, добробут й родинна злагода у домівках краян, не згасає віра в щасливе майбутнє Української держави.

День гідності і свободи привітання / фото pinterest.com

Вітаю вас з великим Днем гідності та свободи! Сьогоднішній день – це підтвердження того, що події 2013-2014 років на Майдані змінили наш народ, об’єднали нас в єдиній, соборній і незалежній Україні.

Щиро вітаємо учасників національно-визвольної боротьби, всіх тих, хто відстояв перемогу Революції Гідності та сьогодні мужньо боронить рідну землю. Бажаємо миру та злагоди всім українцям, гарної долі, сімейного щастя!

З днем гідності привітання / фото pinterest.com

Україна - територія гідності і свободи. Вона довела це подіями, які розгорталися на Майдані в 2004 і 2013 роках. Це було важке випробування для нашої країни, але українці довели свою любов до країни, честь і мужність. Україна потрібно пишатися і просто неможливо не любити! Єдність і свобода роблять нас гідними дітьми нашої країни. Давайте зберігати і оберігати цей скарб! А наша сильна і демократична Україна буде берегти і захищати нас. З Днем гідності та свободи!

Вас также могут заинтересовать новости: