День Марії Магдалини 2023 / pixabay.com

Православні християни відзначають церковне свято 4 серпня - день пам'яті Марії Магдалини, святої рівноапостольної та однієї з жінок-мироносиць. Про її історію, що потрібно і що не слід робити в це свято - розповідаємо в матеріалі.

Хто така Марія Магдалина

Свята рівноапостольна Марія Магдалина народилася в містечку Магдала на березі Генісаретського озера, в Галілеї, в північній частині Святої Землі. Згідно з православним писанням, вона була дуже красива, але вела грішне життя - хоча щодо цього й досі точаться суперечки. Після того, як Ісус заступився за неї, коли жінку хотіли забити камінням, і вигнав із Марії сім бісів, вона почала все з чистого аркуша і все своє життя присвятила вірі та служінню Спасителю.

Свята Марія Магдалина слідувала за Ісусом скрізь і всюди, проявляючи зворушливу турботу про свого Учителя. Разом із Пресвятою Богородицею вона стояла біля Ісуса під час його розп'яття, переживаючи страждання Спасителя і розділяючи велику біду Матері Божої.

Відео дня

Після розп'яття Ісуса Марія Магдалина вранці Великодня прийшла разом з іншими жінками-мироносицями до гробниці Спасителя, щоб умастити його тіло пахощами - миром. Марія прийшла першою, але знайшла гробницю порожньою. Побачивши воскреслого Христа, вона отримала від нього повеління сповістити про Його воскресіння. Як перша благовісниця воскресіння Христового, Марія Магдалина визнана церквою рівноапостольною.

Марія Магдалина - про що молитися святій

Марію Магдалину вважають покровителькою місіонерів і проповідників, учителів і соціальних працівників. До неї звертаються, просячи дарувати віру, смиренність, доброчесність, сміливість, допомогу під час гонінь.

Також свята мироносиця Марія Магдалина вважається заступницею жінок - їй моляться про зцілення від хвороб і просять наставити на шлях істинний. Марія Магдалина протегує всім, хто звернеться до неї в її день.

Молитва до Марії Магдалини

О, свята мироносице і всехвальна рівноапостольна Христова ученице Маріє Магдалино! До тебе, вірної і сильної заступниці перед Богом за нас, ми, грішні і недостойні, нині усердно прибігаємо і у сокрушенні сердець наших молимося. Ти в своєму житті перетерпіла страшні бісівські підступи та благодаттю Христовою визволилася від них. Молитвами твоїми і нас визволи від сітей бісівських, щоб неустанно у своєму житті ділом, словом, думкою і тайними помислами серця вірно послужили єдиному святому Владиці Богові. Ти більше всіх благ земних возлюбила найсвятішого Господа Ісуса і через все своє життя наслідувала його. Божественним навчанням і благодаттю не тільки свою душу годувала, але і багатьох людей від язичницької темряви до Христа приводила. Це убачивши, просимо тебе: випроси нам у Христа Бога благодаті, що просвічує і освячує, щоб, нею просвітлені, зростали у вірі і благочесті, в подвизі любові і самовідреченні, щоб служили ми ближнім в їх душевних і тілесних нуждах, пам’ятаючи приклад твого чоловіколюбства. Ти, свята Маріє, благодаттю Божою свято прожила життя на землі і мирно відійшла єси в небесні обителі. Моли Христа Спаса, щоб твоїми молитвами сподобив і нас неосудно звершити наше паломництво на цій долині сліз в мирі, в покаянні скінчити наше життя, у святості проживши на землі, сподобитися вічного блаженства на небесах і там з тобою і з усіма святими вихваляти Тройцю нероздільну, оспівувати єдине Божество, Отця, і Сина, і Духа Всесвятого на віки віків. Амінь.

Свято Марії Магдалини - що не можна робити

У народі цей день називають Мар'їн день, Мироносиця, Марія Ягідниця. Дівчата 4 серпня просять святу дарувати їм красу. Для цього за старих часів було прийнято збирати ранкову росу в срібний посуд і вмиватися нею. Також у Мар'їн день зазвичай дозрівали ягоди - люди вирушали збирати їх, щоб заготовити на зиму компоти і варення.

Є й кілька заборон цього дня:

  • не можна сваритися, конфліктувати, сваритися, лаятися, лихословити, бажати кому-небудь зла і думати про погане;
  • не рекомендується вирішувати фінансові проблеми, брати гроші в кредит тощо;
  • жінкам цього дня слід відмовитися від важкої праці, щоб не надірвати здоров'я.

Сонячне світло цього дня вважається особливим - його називають "Мар'їне світло". Тому потрібно постаратися, щоб його було якомога більше в оселі - тим більше буде достатку і благополуччя.

Раніше ми публікували повний православний календар на серпень 2023 - що і коли відзначаємо за нинішнім і новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: