День святого духа 2023 / фото ua.depositphotos.com

День святого Духа присвячений одній з іпостасей триєдиного Бога і відзначається на наступний день після Трійці. У цей день християни згадують Зішестя Святого Духа на учнів Ісуса. Духів день вважається днем зародження християнської церкви. Символічно Святий Дух зображують в образі голуба.

Коли Духів день 2023

Духів день відзначається на наступний день після Трійці і завжди випадає на понеділок. Трійця, в свою чергу, відзначається на 50-ий день після Великодня. У 2023 році православна Трійця відзначається 4 червня, а День Святого Духа - 5 червня.

Історія Дня Святого Духа

Історія Дня Святого Духа розповідається в Новому Завіті. Після того, як Ісус воскрес і вознісся на небо, апостоли зібралися в Єрусалимському храмі і молилися. Під час молитви на учнів Христа опустився Святий Дух і наділив їх здібностями говорити на різних мовах, зцілювати хворих і пророкувати.

Відео дня

Сходження Святого Духа було подарунком від Ісуса своїм учням, щоб вони могли проповідувати Слово Боже по всьому світу. Апостоли поширили християнство по світу, тому свято вважають днем зародження церкви Христа.

Що можна і що не можна робити в День Святого Духа

Як і в інші церковні свята, головною традицією Духового дня є молитва. Молитва Святому Духу вимовляється на колінах і називається колінопреклонною. Читати молитву в цей день можна і вдома, якщо немає можливості відвідати храм.

Традиції Дня Святого Духа схожі зі звичаями Трійці. У це свято продовжують освячувати зелень в храмах і прикрашати живими рослинами будинок. Також святою водою освячують воду в колодязі, щоб він в спеку не пересох.

У День Святого Духа, як і в будь-який інший, можна зустрітися з близькими або запросити їх в гості. На святковий стіл ставлять короваї, пироги, млинці, вареники. День не є пісним, тому можна готувати і м'ясо. Добре буде зробити добру справу і допомогти нужденним.

Має це свято і кілька заборон. Ось що не можна робити в День Святого Духа:

  • З давніх-давен вважається, що в Духів день не можна працювати на городі і в саду. Наші предки говорили, що земля в цей день іменинниця і турбувати її забороняється.
  • Також суворо заборонено зневажливо ставитися до землі і до природи: топтати траву, ламати гілки, спалювати листя, смітити.
  • Не можна в цей день пити алкоголь, окрім вина для причастя.
  • Сваритися, лихословити, розпускати плітки і розповідати чужі таємниці в День Святого Духа - великий гріх.
  • Як і в інші християнські свята, не варто займатися важкою фізичною працею, рукоділлям і прибиранням.

В цілому дрібні справи по дому в цей день не заборонені, якщо вони не відволікають від молитви.

Вас також можуть зацікавити новини: