День святого Патріка 2021 / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні в Ірландії відзначають національне свято - День святого Патріка (анг. St'Patricks Day). Через веселі традиції і незвичайних символів свята він став відомим у всьому світі. Неофіційно його відзначають у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні. Ірландський жарт говорить, що в цей день кожен може стати ірландцем, якщо тільки захоче.

Історія Дня святого Патріка

Патрік - це ірландський християнський святий. За переказами, він приніс католицьке християнство на язичницький острів і вигнав усіх змій. Легенда свідчить, що за допомогою листа трилисника він намагався пояснити ірландцям суть Святої Трійці. Трилисник і зелений колір є головними атрибутами свята і народними символами Ірландії.

Ірландці почали відзначати це свято в 9 столітті. День відзначали не тільки в Ірландії, але і в країнах з ірландською діаспорою. На початку 17 століття католицька церква включила це свято в літургійний календар. 

Відео дня

Традиції та символи свята

Традиції Дня святого Патріка / фото ua.depositphotos.com

Хоча День святого Патріка є християнським святом, в ньому також присутні язичницькі традиції. Свято відзначається весело і шумно. До цього дня ірландці одягають зелений одяг із зображенням трилисника, а також прикрашають будинок зеленими елементами. Часто до одягу приколюють брошки з трилисником або ірландським прапором. Всюди співають національні гімни.

Ще одним символом свята є лепрекони - казкові черевичники, які володіють захованим горщиком із золотом. Традиційно ірландці зустрічають свято в барі за кухлем пива або віскі. У містах проводять концерти та фестивалі. Часто цей день випадає на піст, але ірландці не відмовляються від м'яса. 

Фестивалі та акції до Дня Патріка традиційно проводяться в містах з великою ірландською діаспорою - Нью-Йорку, Бостоні, Лондоні. В Україні свято також відзначається в діаспорах, у пивних пабах та ірландських закладах. У 2021 році через пандемію коронавірусу святкування Дня Патріка пройде не так масштабно.

Вам також може бути цікаво: