Яке сьогодні свято 21 березня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 21 березня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Якова, єпископа Кирила Катанського і патріарха Фоми Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподобного Феофілакта Никомидийского і священномученика Феодорита.

Наші предки до цього народного свята очікували потепління, танення снігу і частих сонячних днів. У різні роки в період з 19 по 21 березня настає день весняного рівнодення. Уже з завтрашньої дати день стане довшим за ніч.

Народне свято 21 березня здавна вважається небезпечним і нещасливим. Через погіршення погоди та забруднення води люди наприкінці березня більше хворіли. Наші пращури пов'язували сплеск захворювань із розгулом нечистої сили - сестер-лихоманок, які приносять застуду і жар. Ефективним засобом від лихоманки вважали трав'яний чай і похід у лазню.

Відео дня

Також день вважається невдалим для подорожей і поїздок. Таке повір'я може бути пов'язане з тим, що в другій половині березня дороги розмивало брудом. Вози часто застрявали в дорозі, тому люди намагалися нікуди не їздити до настання тепла і засихання доріг.

Господині у свято 21 березня пекли вироби з борошна. У домівках уже закінчувалося м'ясо - стару худобу зарізали ще взимку, а молодняк ще не підріс. Тому люди переходили на крупи та борошняні вироби. В останні дні березня робили печиво та булки у формі різних птахів. Таким чином сподівалися прискорити настання весни.

21 березня - вдалий день для збору березового соку, бруньок і кори. Також у цю дату добре садити розсаду овочів. Якщо на вербі з'явилися бруньки, то їх можна зібрати і засушити для лікувальних цілей.

21 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Овен. Іменинники цього дня за характером незалежні, працьовиті, вперті. Вони не слухають чужих порад і вчаться тільки на власних помилках. Не люблять, коли обмежують їхню свободу. Багато працюють заради близьких, сім'я для них - головна цінність. Люблять природу та тварин.

21 березня свято Україна / фото Benjamin Balazs, Pixabay

Що не можна робити 21 березня

Цього дня не можна рубати дерева та обрізати гілки, інакше рани будуть довго гоїтися. Також не варто пересаджувати рослини - вони не приживуться на новому місці.

Категорично заборонено сваритися з близькими, сперечатися і згадувати старі образи, інакше стосунки надовго зіпсуються.

Невдалий день для подорожей. У поїздці багато що піде не за планом.

Прикмети погоди 21 березня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо на березі вже з'явилося листя, то літо буде посушливим.
  • Грім 21 березня обіцяє врожайний рік.
  • Березовий сік рясно тече - до дощового літа.
  • Високі й тонкі хмари віщують поліпшення погоди.
  • Якщо птахи в'ють гнізда на південному боці дерева, то літо буде холодним.
  • Туман 21 березня віщує заморозки.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: