Коли можна хрестити дитину / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Хрещення - це таїнство, після якого людина стає православним християнином. Хрещення також вважають другим, духовним, народженням - під час таїнства людина очищається від первородного гріха, а якщо це дорослий - то від гріхів, скоєних до обряду. Також вважається, що після під час хрещення можна "отримати" ангела-охоронця, а сама людина з цього моменту може причащатися, сповідатися і вінчатися в церкві. Коли потрібно хрестити дитину за церковними звичаями і коли можна хреститися дорослому, а також хто може бути хрещеним - розповідаємо в матеріалі. 

Коли можна хрестити дитину після народження та коли хреститися дорослому

Іноді сперечаються з приводу того, коли можна і коли не можна хрестити дитину. За традицією обряд хрещення проводять у період від 40 днів від дня народження малюка і до року. Але бувають винятки. Наприклад, якщо дитина хворіє, то хрестити її потрібно чим раніше, тим краще - на цьому наполягають і самі священики. Є й інша думка: проводити обряд варто у свідомому віці - тобто, коли людина вже виросла і свідомо обрала собі віру. Ісус Христос, наприклад, хрестився, коли йому було 30 років.  

Коли можна хрестити дитину у 2024 році 

Церква дозволяє проводити обряд хрещення в будь-який день - незалежно від того, чи є піст у цей день, чи є велике церковне свято. Але, як правило, дні великих свят намагаються не обирати, тому що в цей час у церкві може бути велелюдно, а у священика не завжди є можливість у цей день здійснити обряд хрещення вдома. Також дехто відмовляється від хрещення в піст, а також у пісні середу і п'ятницю - адже після не зможуть влаштувати святкове застілля.

Відео дня

Сприятливими днями для хрещення прийнято вважати:

  • вівторок;
  • четвер;
  • суботу;
  • неділю.

Вихідні дні, як правило, користуються найбільшою популярністю.

Хто може бути хрещеним і кому заборонено

Хрещені - це свідки перед церквою того, що людина буде виховуватися в християнській вірі. Хрещені батьки - це також духовні наставники для дитини і в юному, і в дорослому віці, вони моляться за неї, вчать чеснот, на них також частково лягає відповідальність за вчинки хрещеника.

Обирати хрещеного можна з родичів або друзів батьків. Не можуть стати хрещеними:

  • невіруючі та нехрещені;
  • батьки дитини;
  • ченці;
  • подружжя або майбутнє подружжя;
  • малолітні;
  • душевнохворі люди.

За усталеною традицією, у хресні беруть двох людей - чоловіка і жінку, але може бути й один.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: