Надвечір'я Різдва Христового / ua.depositphotos.com

Надвечір'я Різдва Христового, переддень свята Різдва, наповнене особливим трепетним очікуванням - світ чекає Спасителя. У православних християн надвечір'я настає 6 січня. Що значить цей день для віруючих, його традиції та заборони - в матеріалі УНІАН.

Раніше ми писали, які є колядки на Різдво 2023 для дітей.

Останній день перед Різдвом називається надвечір'я Різдва Христового. Ми звикли до більш повсякденної назви - Святвечір. Це переддень Різдва та останній день Різдвяного посту. В цей час проходять головні приготування до свята, а сам день слід провести в молитвах, подяці, смиренні й передчутті світлого свята.

Відео дня

Надвечір'я Різдва Христового - особливості дня

Щорічно Святвечір православні християни відзначають напередодні Різдва - 6 січня. У 2023 році надвечір'я Різдва випадає на п'ятницю. Цього дня люди відвідують урочисті церковні служби і влаштовують галасливі святочні забави - таким вельми цікавим чином переплелися православні та язичницькі традиції.

Коли потрібно йти до церкви 6 чи 7 січня? У церковній традиції добове богослужбове коло починається увечері, 6 січня, з вечірньої служби. У надвечір'я Різдва прийнято утримуватися від їжі до самого вечора, коли служиться літургія. У народі прийнято не їсти до першої зірки - символу Віфлеємської зірки, яка сповістила волхвів про народження Христа. 

Надвечір'я Різдва Христового - традиції свята

Напередодні Різдва у православних прийнято надягати новий одяг і просити вибачення у людей, яких образили. Також потрібно й самому пробачити всіх своїх недругів. У цей день забороняється злословити і лаятися, в домі слід зробити прибирання, а потім приступити до приготування святкової вечері.

За народним звичаєм готують меню на Святвечір - на стіл ставлять 12 пісних страв, що уособлюють 12 апостолів. Головна страва - це кутя, або сочиво, з цільних зерен рису або пшениці, з додаванням маку, меду, волоських горіхів. Також готують узвар із сухофруктів з медом. Кутя - це господиня, а узвар - господар, тому кутю без узвару ставити на стіл не можна. Починають вечерю після появи першої зірки на небі з молитви. У першу чергу слід скуштувати куті, а потім - інші страви.

У народній традиції в Святвечір ворожать: дівчата - на судженого, а сімейні люди - на урожай. Але це не християнська традиція, церква забороняє ворожіння. У деяких регіонах України в надвечір'я Різдва прийнято колядувати, в інших же - колядують 7 січня, іноді аж до Василя, 14 січня.

Вас також можуть зацікавити новини: