Яке свято 8 лютого / фото УНІАН (Андрій Горб)

Православна церква України 8 лютого за новим стилем вшановує пам'ять старозавітного пророка Захарія. За старим стилем сьогодні згадують священика преподобного Феодора. У давнину ця дата отримала назву Федір Студит, оскільки наступали найсильніші після хрещенських морози.

Свято сьогодні в українців було присвячене догляду за садовим інвентарем – серпами, лопатами, возами тощо. Люди вірили, що якщо заздалегідь подбати про інструменти, всі предмети прослужать весь сільськогосподарський сезон. Також наприкінці зими починали купувати та готувати до посівів насіння.

За народними повір'ями, сьогодні покійники тужать своєю землею і можуть відвідувати рідних. Вважалося, що якщо загиблий зайде у свій будинок, то може заблукати там і потім мучити мешканців будинку. Щоб цього не сталося, перед порогом насипали смугу золи, або вішали над вхідними дверима гілку ялівцю.

Відео дня

Народне свято 8 лютого також було присвячене поминанню померлих близьких. Цього дня раніше було прийнято ходити на цвинтарі та прибирати на могилах близьких. Часто на цвинтарі поминали близьких обрядовою кашею чи кутею, але без алкоголю.

У це народне свято було прийнято варити горохову кашу та пригощати нею рідних, особливо у тому випадку, якщо у когось день народження. А якщо скуштуватиме горохової каші іменинник, то весь рік буде щасливим. Також у цей день займалися лікуванням припадків та епілепсії, болю в суглобах, спині та ступнях.

Свято 8 лютого - щасливий день для весілля, але невдалий для риболовлі.

8 лютого - знак Зодіаку

Народжена 8 лютого людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня творчі та товариські. З ними не буває нудно. Вони дуже співчутливі та завжди приходять на допомогу близьким. Завжди виступають за справедливість і проти гноблення слабких. У побуті такі люди досить ліниві, а вдома у них панує "творчий безлад".

Свято 8 лютого Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 8 лютого

Ні в якому разі не можна мочити ноги сьогодні, інакше захворієте.

Якщо поминаєте померлих на кладовищі або вдома - не варто пити алкоголь.

У цей день не можна викидати залишки каші, але можна віддати їх птахам або домашній худобі.

У цей день не можна сваритися з рідними, навіть якщо вони не праві. Постарайтеся вирішити конфлікт мирним шляхом. 

Прикмети погоди 8 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Синички весь день співають - до пізньої весни.
  • Дятел стукає по дереву - весна буде ранньою.
  • Проліски розпустилися - скоро настане весна.
  • Місяць вночі синюватий - до сильного морозу, жовтуватий - до снігопаду.
  • Золотий захід віщує сильну холоднечу, рожевий - теплу і сніжну погоду.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: