Великдень 2021 – коли свято, дата / фото ua.depositphotos.com

Великдень, або Світле Христове Воскресіння – давнє й дуже шановане християнське свято. Воно символізує перемогу Ісуса Христа над смертю, адже він віддав своє життя за гріхи людей і спасіння людського роду від страшних бід.

Читайте такожСвята та вихідні в Україні: календар на 2021 рік

Для багатьох християн Світле Христове Воскресіння – найбільш очікуваний, світлий і радісний день, до котрого вони заздалегідь ретельно готуються. Великодню, як відомо, передує суворий багатоденний Великий піст. Він є своєрідною підготовкою до цього важливого свята, шляхом напруженої духовної праці. Впродовж семи тижнів посту християни обмежують себе у харчуванні та інших задоволеннях, а також приділяють багато часу молитві та покаянню, аби очиститися й гідно зустріти Світле Христове Воскресіння.

Відео дня

Як вираховується дата Великодня

Світле Христове Воскресіння – перехідне свято, тобто не має фіксованої дати й кожного року припадає на різні дні. Це пов’язано з тим, що згідно із церковним уставом, дата його святкування визначається на підставі сонячного і місячного календарів, а також з урахуванням декількох критеріїв.

Так, Великдень обов’язково припадає на недільний день й завжди відзначається після юдейської Пасхи.

Крім того, Світле Воскресіння Христове святкується після першого повного місяця, який настає після весняного рівнодення. Якщо ж повня настає раніше ніж 21 березня, то великоднім вважається наступний повний місяць. При цьому, якщо повня випадає на неділю, то Великдень буде наступної неділі.

Коли святкуватимуть Великдень у 2021 році в Україні / фото ua.depositphotos.com

Найпростіший спосіб визначити дату свята – скористатися пасхалією. Це спеціальний календар, в якому Великдень вказаний на багато років уперед.

Християни західного і східного обрядів використовують різні пасхалії. Так, православна церква, як правило, використовує олександрійську пасхалію, тоді як католицька – григоріанську.

Великдень 2021: коли святкують православні й католики

У християн східного обряду Світле Христове Воскресіння у 2021 році, згідно із олександрійською пасхалією, припадає на 2 травня.

Перед цим світлим днем православні християни впродовж 47 днів дотримуватимуться суворого Великого посту – з 15 березня по 1 травня.

Християни західного обряду у 2021 році відзначатимуть Великдень дещо раніше – 4 квітня. Святу також передуватиме Великий піст, який розпочнеться за 45 днів до Великодня.

Особливості святкування Великодня

Читайте такожТравневі свята 2021: коли та скільки відпочиватимуть українці в третій місяць весниДату свята Світлого Христового Воскресіння важливо знати, щоб гідного підготуватися до цього важливого дня. Слід, зокрема, приготувати смачні паски, зробити писанки й крашанки, а також приготувати різні святкові страви для святкового меню.

До того ж потрібно зібрати великодній кошик та сходити на святкову службу до церкви, щоб освятити різноманітні смаколики й влаштувати застілля – розговітися після Великого посту. Отже, до свята Великодня готуються всі без винятку члени родини, навіть маленькі дітки.

Вам також може бути цікаво: