Покрова Пресвятої Богородиці - що означає / фото politobzor.net

Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії – одне із найважливіших християнських свят, яке відзначається православною церквою.

Коли відзначають Покрову – дата у 2020 році

Читайте такожСвята у жовтні: що та в які дні відзначатимуть українці в другий місяць осеніВеличне свято Покрови Пресвятої Богородиці належить до неперехідних, тобто має сталу дату святкування. Кожного року православні християни відзначають його 14 жовтня.

У 2020 році святкування припадає на середу, і цей день буде для українців вихідним, адже на Покрову відзначається ще одне важливе свято – День захисника України.

Відео дня

У народі цей день ще називають Третьою Пречистою.

Покрова Пресвятої Богородиці: що це таке

Історія свята Покрови Пресвятої Богородиці своїм корінням сягає в глибоку старовину – від подій далекого 910 року в Константинополі.

Так, за переказами, Константинополю того року загрожувала небезпека, адже місто було взято в облогу противниками. В один із днів людям, які молилися у Влахернському храмі за визволення від ворогів, з’явилася Матір Божа, йдучи в повітрі осяяна небесним світлом та в оточенні ангелів і святих.

Покрова Пресвятої Богородиці - дата та значення / фото livemaster.com

Богородиця помолилася разом із віруючими, після чого зняла зі своєї голови блискуче покривало (його ще називають омофором) і простягнула його над усіма людьми, що перебували в церкві. Тим самим Богоматір взяла народ під свою опіку, а її покров захистив вірян від ворогів видимих і невидимих: війська противника відступили й місто було врятовано.

Тож, можна сказати, що Покрова – це захист.

Значення свята Покрови

Покрова Пресвятої Богородиці для українців нині не просто релігійне свято, а й народне та національне. 14 жовтня в Україні також святкують День створення Української повстанської армії, День українського козацтва і День захисника України.

Історично склалося, що для українських козаків день Покрови Божої Матері був найбільш значним святом. Ці славні воїни нашої землі особливо шанували Богоматір, вважаючи Діву Марію своєю заступницею, а її покров – захистом від різноманітних бід і ворогів. Саме цього дня у козаків відбувалися вибори нового отамана, а на честь Богородиці будувалося багато храмів й особливо шанувалися ікони Покрови.

Ікона Покрови Пресвятої Богородиці

Читайте такожЦерковні свята у жовтні: православний календар на місяцьНа іконах Покрови традиційно Богородицю зображають із розпростертим на своїх руках омофором (покривалом). Її покров і захист простягається не лише на людські тіла, а й насамперед – на їхні душі. При цьому Діву Марію оточують сонми святих.

Цей священний образ символізує заступництво Богоматері за людський рід. Тому до ікони Покрови Пресвятої Богородиці звертаються, просячи про покровительство та захист від небезпек і нещасть, оскільки її молитва до Господа є дуже сильною.

Вас також можуть зацікавити інші матеріали: