
Запечені овочі - страва, актуальна у будь-яку пору року. Якщо її правильно приготувати - розкриються найкращі якості кожного продукту: хрусткі краї, карамелізований смак, ніжна серединка. Видання Eatingwell поговорило із 4 шеф-кухарями, які поділилися своїми найкращими секретами, як ідеально запекти овочі.
1. Дотримуйтеся температури запікання
Усі четверо шеф-кухарів наголосили на важливості температури духовки для отримання ідеально запечених овочів. За їхніми словами, оптимально це має бути 220 °C.
"Великий вогонь є важливим, оскільки він дозволяє овочам карамелізуватися, а не пропарюватися. Коли температура достатньо висока, волога швидко випаровується, а натуральні цукри на поверхні починають підрум’янюватися, створюючи насичені, складні смаки та хрусткі золотисті краї", – пояснив шеф-кухар Стів Маклін.
Інший шеф-кухар, Ендрю Хантер, додав, що навіть ніжні овочі можна запікати за високих температур. За його словами, варто дотримуватися швидкого приготування - від 12 до 15 хвилин - на сильному вогні.
2. Не переповнюйте сковороду
Ще одна порада, на якій зійшлися кухарі, - не переповнювати сковороду. Шеф-кухар Томас Одерматт порекомендував користуватися "правилом мізинця", яке означає, що кожен шматок має бути розміщений на відстані щонайменше мізинця один від одного.
"Якщо овочі розташовані занадто близько один до одного, вони затримуватимуть вологу, що не дозволить їм належно підрум’янитися та зробить м’якими, а не хрусткими", - сказав він.
Експерт також пропонує класти овочі на попередньо розігріту пательню з низькими бортиками, щоб пара виходила активніше.
Серед овочів, які любить запікати Одерматт, - морква, пастернак, буряк, солодка картопля, гарбузи. Природний високий вміст цукру допомагає їм "гарно підрум’янитися та розвинути насичений, солодкий смак", пояснив кухар.
Шеф-кухарка Енн Зіата теж погодилася, що простір між овочами є ключем до досягнення золотистих, карамелізованих країв та концентрованого смаку.
3. Змастіть овочі олією
Легкий шар олії, наприклад, оливкової, сприятиме підрум’яненню та зробить страву хрусткою. Зіата наголосила, що олії багато не потрібно.
"На деку не повинно бути калюж - це не тільки марна трата олії, але й вона може пригоріти та, можливо, зайнятися", – пояснила вона.
Найкраще, за її словами, злегка збризнути овочі жиром, а потім ретельно перемішати, щоб забезпечити рівномірне покриття.
4. Використовуйте приправи
Приправи забезпечать овочам яскравий смак, але потрібно знати, коли їх додавати.
"Додавайте сушені трави та спеції перед запіканням, а свіжі трави й цедру цитрусових – після. Сухим травам та спеціям потрібен час, роб розкритися, тоді як свіжі трави та цедра втратять свою яскравість, якщо їх використовувати занадто рано", - зазначила Зіата.
5. Готуйте сезонні овочі
Найкращий смак мають сезонні овочі.
"Овочі, щойно зібрані та вирощені на живому, багатому на мінерали ґрунті, вже мають глибину смаку, яку неможливо підробити. Коли вони справді свіжі, їх не потрібно прикрашати - просто запікайте, щоб зберегти те, що природа вже добре зробила", - каже Маклін.
6. Вживайте овочі гарячими
Кожен шеф-кухар наголосив, що запечені овочі мають найкращий смак одразу після приготування - саме тоді вони найхрусткіші та найароматніші. Коли вони охолонуть, пара розм’якшить їхні краї, аромат зникне, а карамелізований цукор стане липким, а не хрустким.
Раніше УНІАН писав, як найкраще запекти картоплю. На це запитання 6 кухарів сказали одне й те саме: перед запіканням картоплю треба відварити. За словами одного з них, відварювання картоплі в каструлі з добре підсоленою водою протягом п’яти хвилин розм’якшить її, видалить зайвий крохмаль і прискорить час запікання.