У цей день світ відзначає Всесвітній день безпеки харчових продуктів / pixabay.com

Яке свято 7 червня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день безпеки харчових продуктів.

Читайте такожТрійця 2020: традиції, прикмети та що не можна робити у це святоВ США святкують День шоколадного морозива, День відеомагнітофона, День вижили після раку, в Іспанії - День республіки, в Ізраїлі - День Єрусалиму, на Мальті - День мучеників, у Киргизстані - День фінансових та економічних працівників, в Аргентині - День журналіста, в Ісландії - День моряків, в Литві - День батька, у Норвегії - День розірвання унії зі Швецією, у Перу - День прапора, в Угорщині - День вчителя, у Словаччині - День Меморандуму словацької нації, у Туркменістані - День працівників текстильної промисловості, в Україні - День працівників водного господарства, День працівників місцевої промисловості.

Пам'ятні дати 7 червня, річниці та події

У 1340 році в цей день в Голландії було засновано місто Роттердам.

Відео дня

У 1520 році поблизу Кале – порт в протоці Па-де-Кале, найбільше за чисельністю населення місто департаменту Па-де-Кале, він також є найближчим до Англії населеним пунктом Франції, відстань по прямій до Британії становить 34 кілометри - зустрілися король Англії Генріх VIII і король Франції Франциск I, які влаштували тритижневий бенкет з 10 тисячами придворних. Це гуляння на 10 років спустошив французьку скарбницю. Його прозвали «Поле золотої парчі».

Читайте такожДень батька 2020: дата свята, привітання, листівки7 червня 1632 був закладений мавзолей Тадж-Махал в Агрі, тодішньої столиці індійської імперії Великих Моголів, в честь Мумтаз-Махал, яка померла від пологів коханої дружини імператора Шах-Джахана. Пізніше він був тут похований. Будівництво тривало понад 20 років. Дослідники вважають, що автором проекту цього шедевра світової архітектури був сам імператор Шах-Джахан, з юності захоплювався архітектурою та будівництвом. Разом з тим, згідно з старовинними документами, відомо і ім'я головного архітектора - Устад-Ів. У роботі брали участь понад 20 000 чоловік. Крім індійських майстрів, у ній брали участь найкращі архітектори, запрошені з Персії, Туреччини, Самарканда і навіть з Венеції. Тадж-Махал повністю збудований з білого мармуру. Його архітектурний дизайн заснований на арабо-мусульманської концепції абсолютної симетрії, де кожен елемент гармонійно вписується в головну структуру споруди. Будівля стоїть на високій квадратній платформі. Головний купол піднімається на 64-метрову висоту і оточений чотирма малими куполами. Всю композицію завершують чотири мінарети. Зсередини і зовні мавзолей прикрашений чудовим рослинним орнаментом, а склепінчасті переходи – арабською в'яззю, що увічнила в камені тексти деяких розділів Корану. Архітектурний ансамбль мавзолею включає також мечеть, гостьовий будинок і парк. Сам Тадж-Махал стоїть на західній стороні комплексу, на березі річки Джамуни. Парк ділиться на 4 рівні частини каналами, що перетинаються в центрі, а кожна з них, своєю чергою, ділиться ще на 4 частини більш вузькими каналами.

У 1692 році в цей день стався землетрус на Ямайці, що викликав цунамі, яке знищило місто Порт-Ройал - головну піратську базу в Карибському морі. З цього почався занепад епохи піратства у Вест-Індії.

У 1775 році Сполучені Колонії змінили свою назву на Сполучені Штати / фото УНІАН

У 1775 році Сполучені Колонії змінили свою назву на Сполучені Штати Америки (United States).

У 1903 році в Берліні французький вчений П'єр Кюрі оголосив про відкриття нового хімічного елемента - полонію.

У 1919 році в Нью-Йорку вперше в світі були застосовані письмові тести для отримання водійських прав.

У 1929 році згідно з Латеранськими угодами було утворено державу Ватикан.

У 1960 році в Саудівській Аравії жінкам було дозволено отримувати освіту.

У 1965 році корпорація Sony представила перший домашній відеомагнітофон - CV-2000. Він тоді коштував 995 доларів.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 7 червня вшановує пам'ять і згадує третє знайдення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна / ua.depositphotos.com

Православна церква 7 червня вшановує пам'ять і згадує третє знайдення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. У народі день називають Іванов, або Іван - Медяні роси. Медвяними росами день прозвали за те, що нерідко ранкові опади 7 червня бувають солодкими, з медовим присмаком. Люди зверталися до святого Івана Предтечі з проханням захистити поля і городи від медвяної роси. З цього дня починали висівати пізні ярі. Травники виходили на збір лікарських трав. Є прикмета: якщо 7 червня захворієте, то хворіти будете довго, але точно одужаєте.

Що сьогодні не можна робити

Не можна бігати босоніж по траві - захворієте дуже серйозною хворобою. Не можна на росу випускати і тварин. Подружжю краще відмовитися від близькості, тому що дитина, яка була зачата в цей день, виросте нетямущою і ледачою.

Прикмети на 7 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- скільки вранці роси, стільки буде льону та конопель;

- пізно зацвіла горобина – осінній сезон буде довгим і дощовим;

- на горобині багато кольору – вродить льон і овес;

- дощ - серпень буде холодний і грибів у лісі не знайдеш.

7 червня іменини

Іменини у Ферапонта, Івана, Вікторії, Роберта і Олени.