Яке церковне свято сьогодні, 16 квітня, традиції та заборони дня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

16 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують святих мучениць Агапію, Ірину та Хіонію, а також відзначають день пам'яті Іллінсько-Чернігівської ікони Божої Матері. У народному календарі - Ірина Розсадниця. Розповідаємо про традиції дня, його прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 16 квітня за старим стилем.

16 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

16 квітня за новим стилем (29 квітня за старим) - день пам'яті святих мучениць Агапії, Ірини та Хіонії.

Агапія, Ірина та Хіонія були сестрами і жили в III-IV століттях біля міста Аквілеї (Італії). Дівчата рано осиротіли, але вели благочестиве християнське життя і відмовляли залицяльникам, бо хотіли присвятити себе Богу. Про це дізнався імператор Діоклетіан: він велів привести сестер до нього і хотів їх судити. Але глянув на дівчат, побачив, які вони юні і красиві, і велів їм вирушати до Македонії і вибрати собі наречених. Сестри відмовилися виконувати волю імператора і виходити заміж. Тоді їх віддали в руки катів і стратили.

Відео дня

***

Іллінсько-Чернігівська ікона Божої Матері, відома також як Чернігівська ікона Божої Матері, була написана 1658 року. Її автор - іконописець Григорій Дубенський (у чернецтві - Геннадій).

Святиня зберігалася в Троїцькому монастирі Чернігова. Згідно з переказами, 1662 року образ Богородиці почав плакати - сльози текли протягом 8 днів, з 16 до 24 квітня. Невдовзі на Чернігів напало військо Кримського хана, і місто розорили. Уночі вороги увірвалися до Троїцького монастиря, забрали все начиння й перекинули ікони, але образ Богородиці залишився недоторканим - якась невидима сила захистила його. Нечестивці не змогли потрапити і в печеру преподобного Антонія Печерського - в ній ховалася братія, а в якийсь момент і зовсім вдалися до втечі.

Починаючи XVII столітті стали записувати випадки чудес, що походили від Іллінської Чернігівської ікони: у "Руні орошенном" святителя Димитрія Ростовського докладно описано 24 чудеса зцілень від усіляких недуг жителів Чернігова та його околиць. Список чудес постійно поповнювався і навіть був один випадок воскресіння.

Чудотворна ікона перебувала в Іллінській церкві при печерах, потім її поставили в Успенському соборі Єлецького Чернігівського жіночого монастиря. У XIX столітті святиня перебувала в соборі в літній час, а на зиму її переносили до церкви Різдва Христового. На початку XX століття взимку ікона перебувала в Стрітенській церкві при архієрейських покоях, а в соборі залишали ікону-заступницю. Існує думка, що з 1924 року, після закриття Троїце-Іллінського монастиря, образ був загублений, але залишилися списки чудотворної святині. 

Свято 16 квітня за старим стилем - день пам'яті преподобного Микити Сповідника, ігумена Мідікійського.

Про що говорять прикмети на 16 квітня

16 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За погодою цього дня судять, якими будуть весна і врожай:

  • день погожий видався - весь травень такий буде;
  • вітряно і прохолодно - буде так до літа;
  • проливний дощ цього дня - буде спекотне літо;
  • грім гримить - до врожаю хліба;
  • багато подорожника - стільки ж і врожаю буде.

У народному календарі 16 квітня - свято Ірина Розсадниця. Сьогодні заведено наводити лад у саду, білити дерева і, якщо дозволяє погода, висаджувати розсаду.

Що можна робити 16 квітня

Біля чудотворної Чернігівської ікони траплялися найрізноманітніші чудеса, але переважно зцілення від недуг - люди одужували від сліпоти, хвороб ніг, ревматизму, хронічних захворювань. До Богородиці можна звернутися своїми словами, а можна словами молитви.

За народними звичаями, як уже говорили, цього дня можна садити розсаду овочів - капусти, помідорів, огірків.

Що не можна робити 16 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, сваритися, відмовляти в допомозі, ображати тварин, заздрити та пліткувати. Триває Великий піст 2024 року - тим, хто постує, цього дня забороняється скоромна їжа, але дозволяється гаряча їжа без олії.

Народні прикмети не радять 16 квітня брати в борг і давати в борг - ні гроші, ні речі.

16 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василина, Ірина, Галина, Ніка, Леонід, Михайло, Павло і Тимофій.

Вас також можуть зацікавити новини: