Церковне свято 29 грудня / depositphotos.com

Святий Пророк Аггей був десятим з 12 малих пророків. Пророкував за 500 років до Різдва Христового. Коли євреї повернулися з Вавилонського полону, Аггей переконував їх добудувати другий Єрусалимський храм і говорив, що Господь повернеться. Пророк побачив, що в людях є релігійна байдужість, тому і всі їхні біди. Але люди почули слова Аггея і стали відбудовувати храм.

Після смерті Аггей був похований з почестями, за всіма канонами поховання представників священного роду. За життя вів благочестиве життя, тому був шанований багатьма. 

Православне свято 29 грудня - день пам'яті княгині Софії

Софія (При народженні - Соломонія) була дружиною батька Іоанна Грозного - московського правителя князя Василя Івановича. Протягом п'ятнадцяти років шлюбу Софія не подарувала князю дітей, тому він розлучився з нею і одружився на княжні Глинській. 

Відео дня

Соломонію насильно постригли в черниці з ім'ям Софія і відіслали в Покровський монастир в Суздалі. Спочатку дівчина обтяжувалася чернечим життям, але пізніше відпустила мирські помисли і повністю присвятила себе Господу. У монастирі прожила 17 років і померла в 1542 році. Її мощі були визнані чудотворними.

Прикмети 29 грудня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН (Андрій Горб)
  • морози з ранку - до хрещення буде холодно;
  • холодно 29 грудня - зима виявиться студеною;
  • сильний вітер при безхмарній погоді - скоро вдарять морози;
  • багато інею на деревах - на Святки буде тепло.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з повір'ями, цей день не можна проводити далеко від сім'ї - краще з'їздити до рідних. Також не рекомендується лагодити взуття, забивати цвяхи, прибирати, робити будь-яку роботу по дому. Православна церква категорично забороняє сваритися, брехати і лихословити.

Що можна робити 29 грудня

З усіх домашніх справ в цю дату можна тільки прати і прасувати - пророк Аггей нагороджує людей за роботу, якщо не перепрацьовувати. Також можна готувати страви на новорічний стіл, особливо ті, що вимагають часу - засоли і маринади. Наші предки 29 грудня ходили на риболовлю, а віруючі молилися святому пророку за упокій душ померлих і за здоров'я для нині живуть.

Вас також можуть зацікавити новини: