Яке церковне свято сьогодні, 6 березня / pixabay.com

6 березня за новим церковним календарем православні відзначають день Набуття чесного Хреста і цвяхів святою рівноапостольною царицею Оленою в Єрусалимі, а також згадують 42-х мучеників із міста Амморея. У народному календарі - Костянтинів день. Про його заборони та прикмети, що відзначають у церкві 6 березня за старим стилем - розповідаємо далі.

6 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

6 березня за новим стилем (19 березня за старим) - Віднайдення Хреста Господнього і цвяхів святою рівноапостольною царицею Оленою.

326 року цариця Олена (мати першого православного імператора Костянтина) вирушила до Єрусалима, щоб знайти Хрест Господній. Вона дізналася, що Хрест заритий у землю, і на тому місці побудований язичницький храм на честь Венери. Цариця наказала зруйнувати будівлю і копати землю - у результаті знайшли три хрести і дощечку поруч із ними: "Ісус Назарянин, Цар Юдейський".

Відео дня

Щоб дізнатися, на якому з трьох хрестів був розп'ятий Ісус, вирішили кожен хрест по черзі покласти на померлого і подивитися, що станеться. Від двох хрестів дива не сталося, але коли поклали третій, то померлий воскрес. Так і впізнали Хрест Господній.

***

6 березня за новим стилем згадують 42 святих мучеників в Аммореї - Костянтина, Аетія, Феодора, Феофіла, Калліста, Меліссена, Васоя та інших із ними.

У IX столітті, під час війни між грецьким імператором Феофілом і сарацинами, місто Амморею (Галатія) взяли в облогу останнім. Воно впало через зраду воєначальника Вадітзіса, а 42 воїни, які захищали Амморею, потрапили в полон і були відправлені до Сирії.

Сім років воїни провели в полоні - весь цей час їх переконували відмовитися від християнської віри та прийняти мусульманство. Але вони витримали всі тортури і відкинули пропозиції. Мучителі засудили воїнів до страти, всі 42 воїни загинули за віру.

Свято 6 березня за старим стилем - день пам'яті святого Тимофія Олімпійського, пустельника.

Про що говорять прикмети на 6 березня

6 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 6 березня - свято Костянтинові кола. Свою назву свято отримало на честь обряду витоптування снігу навколо колодязя. Робили це для того, щоб туди стікала брудна вода.

За прикметами дня судять про погоду і весну:

  • хмари цього дня високі - до гарної погоди;
  • чути стукіт дятла - весна буде пізньою;
  • день морозний - буде швидка весна і сухе літо;
  • ластівки прилетіли - скоро буде тепло.

Також за народними прикметами, якщо сьогодні побачиш лелеку - у сім'ї пануватиме мир і любов.

Що не можна робити 6 березня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити, - лаятися, лихословити, пліткувати і пиячити.

Не слід погано відгукуватися про померлих. Народні прикмети цього дня забороняють витрачати воду даремно - потрібно використовувати тільки за призначенням.

Що можна робити 6 березня

Цього дня моляться рівноапостольній цариці Олені - просять миру, мудрості, міцності духу, зцілення для хворих, спокою для літніх, терпіння для скривджених і кривдникам - страх Божий.

За старих часів на Костянтинів день святили колодязі. За народною традицією в цей час потрібно прийняти ванну або сходити в лазню - вважається, що в такий спосіб можна змити гріхи. Ще один обряд дня пов'язаний із поминанням покійних - під час вечері не доїдають їжу, а залишають її як гостинець для померлих родичів і друзів.

6 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Максим, Федір, Аркадій, Костянтин, Олена.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: