Яке церковне свято сьогодні, 10 квітня / pixabay.com

10 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують святого мученика Терентія і його 40 воїнів. Розповідаємо про традиції дня, його прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 10 квітня за старим стилем.

10 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

10 квітня за новим стилем (23 квітня за старим) - день пам'яті святих мучеників Терентія, Помпія, Африкана, Максима, Зенона, Олександра, Феодора та інших.

Терентій жив у III столітті, в Карфагені й постраждав за Христа при імператорі Декії. Імператор видав указ, в якому всім підданим наказували принести жертви язичницьким ідолам, інакше на них чекають тортури. Багато християн, злякавшись, підкорилися, але Терентій і ще 40 осіб заявили про свою вірність Спасителю. Правитель був дуже здивований такою сміливістю, але все одно Терентія і його трьох друзів заточили в темницю. Решту ж спробували переконати, але, коли побачили, що це все безуспішно, стратили. У камеру до Терентія і його друзів запустили отруйних змій, проте християни продовжували молитися і гади накинулися на катів. Тоді мучеників також засудили до страти.

Відео дня

Свято 10 квітня за старим стилем - день пам'яті преподобного Іларіона Нового.

Про що говорять прикмети на 10 квітня

10 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 10 квітня - свято Терентьєв день. Прикмети говорять про погоду та врожай:

  • багато птахів на деревах - буде спекотне і сонячне літо;
  • дощ цього дня - влітку чекай на посуху;
  • сильний вітер - до неврожаю;
  • у домі з'явилися маленькі павуки - до потепління.

Цього дня потрібно спостерігати за сходом сонця - якщо воно в серпанку або мареві, то рік буде хлібородним. Звідси пішла і друга назва свята - Терентій Маревний.

Що можна робити 10 квітня

До святих мучеників моляться про зміцнення віри, дарування мужності перед обличчям небезпек, відпущення гріхів, а також просять тілесного і духовного зцілення.

За народними прикметами в цей день потрібно вимити підлогу в домі - тоді гості будуть завжди звані.

Що не можна робити 10 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, веселитися, пліткувати, заздрити, ображати людей або тварин, відмовляти в допомозі, милостині. Триває Великий піст 2024 року - тим, хто поститься, забороняється гаряча їжа, олія, належить сухоїдіння.

Народні прикмети також забороняють у цей день користуватися гострими предметами - сокирою, пилкою або навіть ножицями, заборона пов'язана з тим, що всі святі мученики були страчені.

10 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Максим, Григорій, Терентій, Федір, Яків.

Раніше ми публікували православний календар на квітень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: