Яке церковне свято 10 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

10 листопада за новим церковним календарем згадують шість апостолів від 70-ти, в тому числі Ераста і Родіона. У народному календарі - Родіон і Ераст. Кого вшановують за старим стилем, традиції, заборони та народні прикмети цього дня - у матеріалі.

10 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

10 листопада (23 листопада за старим стилем) - день пам'яті апостолів від 70-ти, зокрема Ераста і Родіона.

Апостоли Іродіон, Ераст, Олімп, Сосипатр, Куарт і Тертій жили в I столітті і були обрані в число апостолів від 70-ти. Відомостей про них збереглося не дуже багато. 

Відео дня

Відомо, що Сосипатр Іконійський був єпископом Іконії, проповідував на острові Керкірі (Корфу). Правитель цього острова запроторив святого до в'язниці, але Сосипатр і там продовжив проводити проповіді та навертати язичників до християнства. Коли правитель змінився, то наказав кинути апостола стратити - у киплячу смолу, але апостол залишився неушкодженим. Побачивши це, правитель увірував у Христа і Сосипатр хрестив його. Переказ говорить, що коли через деякий час у правителя помер син, то апостол воскресив його. Сосипатр Іконійський жив на острові і помер у глибокій старості.

Про Олімпа відомо лише, що його стратили в Римі. Апостола Куарта лише раз згадує Павло в посланні до римлян. Згідно з переказами, Куарт був єпископом Бейрута - там він і помер, але спершу навернув до віри чимало язичників. Тертій був родом із Коринфа і є версія, що він переписував послання Павла з оригіналу і робив переклад грецькою. Також Тертій був другим єпископом в Іконії після Сосипатра і мученицьки загинув за віру.

Ераст був знатного роду й учнем Павла. Спочатку він був хранителем скарбниці в Коринті, а після - в Єрусалимській церкві. Ераст також проповідував у Македонії, і, найімовірніше, увірував у Христа, коли почув проповідь апостола Павла в Коринті. Якийсь час вони разом із Павлом були в Єрусалимі, а пізніше Ераст став єпископом Панеадським у північній Палестині. Він дожив до глибокої старості.

Апостол Іродіон також був єпископом, але в місті Параса і поширював християнство серед язичників. Апостол Павло згадує Родіона у своєму посланні до римлян, і Родіон доводився родичем Павлу. Відомо, що одного разу на єпископа напали язичники і побили до напівсмерті. Але тоді Родіон не помер, а продовжив проповідувати. У Римі він помер мученицькою смертю разом з апостолами Петром і Павлом.

Свято 10 листопада за старим стилем - день пам'яті святої Параскеви Іконійської, відомої як Параскева П'ятниця. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 28 жовтня

Прикмети на 10 листопада

Про що говорять прикмети на 10 листопада / фото УНІАН

За прикметами цього дня передбачали погоду на найближчий час:

  • якщо листя з вишні не опало - тепло протримається довго;
  • туман вранці - буде потепління;
  • коло біля місяця - гряде буря;
  • побачили білку цього дня - встановиться тепла погода. 

У народному календарі 10 листопада - свято Єраста і Родіона. Вважається, що з цього дня починаються справжні морози, але за нинішнього потепління клімату так відбувається не завжди.

Що не можна робити 10 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, влаштовувати склоки;
  • лихословити і пліткувати;
  • відмовляти в допомозі та милостині;
  • давати гроші в борг.

За народними прикметами цього дня не слід зайвий раз виходити з дому, а також робити прибирання і виносити сміття, щоб не винести з дому достатку. Не радять прикмети також вирушати в далеку дорогу - вона через погоду може бути поганою. 

Що можна робити 10 листопада 

У шести святих апостолів просять про зміцнення духу і віри, про допомогу у важких ситуаціях і розв'язання проблем.

Цього дня можна піти до церкви - наші пращури освячували в храмах хліб і сіль, якими після годували домашню худобу, щоб вона благополучно перенесла зиму. Також є повір'я, що якщо пригостити освяченим хлібом із сіллю того, з ким ви давно не ладнаєте, то незабаром помиритеся.

На Родіона і Єраста заведено допомагати нужденним та жебракам: ділитися їжею та одягом. Вважається, що такі люди - ближче до Господа, і якщо вони помоляться за благодійників, то ці молитви точно будуть почуті.

10 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Олександр, Олексій, Борис, Денис, Іван, Костянтин, Михайло, Микола, Орест, Петро, Прокофій, Родіон, Ераст, Анна, Ольга.

Вас також можуть зацікавити новини: