Яке церковне свято 14 листопада / колаж УНІАН, фото pixabay.com, ua.depositphotos.com

14 листопада за новим церковним календарем згадують святого Пилипа, одного з 12 апостолів Ісуса Христа. У народному календарі - Пилипів день або Заговіння. Кого вшановують за старим стилем, традиції, заборони та народні прикмети цього дня - у матеріалі.

14 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

14 листопада (27 листопада за старим стилем) - день пам'яті святого Пилипа (Филипа), одного з дванадцяти улюблених учнів Ісуса. Згідно з писаннями, Пилип був дуже освіченою людиною, присвятив життя православ'ю і вмів творити чудеса. 

Євангеліє від Іоанна розповідає, що Пилип був родом із Віфсаїди. Після Вознесіння Господнього він пішов проповідувати в Галілею, Грецію та інші країни. Як уже говорилося, Пилип мав дар чудотворення. Відомий випадок, коли святий зустрів жінку, у якої померла дитина, і воскресив її. Ще одного разу апостол воскресив мертвого в місті Ієраполі Сирійському. Там Пилип якраз проповідував, але натовп озлобився на нього і зажадав, щоб він воскресив небіжчика в похоронній процесії, що йшла повз.

Відео дня

Ще був випадок у Греції: апостола хотіли вбити єрусалимські книжники, але раптово осліпли.  Завдяки молитві Пилипа більшість із них зцілилися і прийняли християнство.

Загинув апостол у 87 років - його та його соратника Варфоломія стратили за проповідь в Ієраполі Фригійському (нині Туреччина). Апостола і Варфоломія розіп'яли вниз головою, і в цей час стався землетрус. Перелякані кати зняли Варфоломія, а Пилипа не змогли. Святий до самого моменту смерті молився за прощення своїх мучителів.

На цьому місці побудували гробницю восьмикутної форми, в ній знаходилися святі мощі, які близько 560 року перенесли до Риму. Зараз вони лежать у храмі Дванадцяти Апостолів.

Свято 14 листопада за старим стилем - день пам'яті братів Косми і Даміана Асійських. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 1 листопада

Прикмети на 14 листопада

Що кажуть прикмети на 14 листопада / фото Anna, Pixabay

За прикметами цього дня орієнтувалися, як скоро настане зима і якою вона буде:

  • теплий день видався - і зима такою буде;
  • листя не опало з дерев - до довгої і суворої зими;
  • бруд і вогкість - чекай наприкінці січня холоду.

У народному календарі 14 листопада - свято Заговіння, Пилипів день. До цього часу за старих часів намагалися закінчити всі заготівлі та закупівлі на зиму, оскільки після цього все замітало снігом, і дороги ставали непрохідними.

Що не можна робити 14 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сумувати і скаржитися на долю;
  • лихословити, сваритися, скандалити;
  • обжерливо угодничати;
  • відмовляти в допомозі.

За народними прикметами цього дня не можна займатися прибиранням - разом зі сміттям і брудною водою з дому можна винести удачу.

Що можна робити 14 листопада 

Апостолу Пилипу моляться про позбавлення від різних недуг, особливо від хвороб очей, просять допомоги в печалях і скорботах.

У Пилипів день відзначають також Заговіння - початок Різдвяного посту, який триватиме 40 днів, до Різдва (25 грудня за новим стилем). На Заговіння намагалися особливо не працювати, в цей день прийнято відпочивати, влаштовувати багаті застілля і ситно їсти - щоб набратися сил перед прийдешнім постом.

14 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Пилип, Василь, Анна, Петро, Григорій, Микола, Олександр, Федір, Гавриїл, Михайло.

Вас також можуть зацікавити новини: