Яке церковне свято сьогодні, 14 лютого / ua.depositphotos.com

14 лютого за новим церковним календарем православні згадують святого рівноапостольного Кирила, який разом із братом Мефодієм створив першу слов'янську абетку. У народі - свято Кирило Весновказівник. Розповідаємо про заборони та прикмети дня і що відзначають у православній церкві 14 лютого за старим стилем. 

14 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

14 лютого (27 лютого за старим стилем) - день пам'яті святого рівноапостольного Кирила, одного з авторів слов'янської абетки.

Кирило, якого від народження звали Костянтин, народився у візантійському місті Солуні (це нині місто в Греції Фессалоніки). У 12 років хлопчик залишився сиротою, виховував його логофет Феоктист (чиновник у канцелярії патріарха). Кирило здобув гарну освіту і вирішив присвятити своє життя служінню Богу.

Відео дня

Спочатку він був хранителем бібліотеки собору святої Софії, а потім викладачем філософії в Константинопольському університеті. За указом імператора йому часто доводилося їздити в далекі поїздки - проповідувати християнство. Пізніше Кирило переїхав жити до брата Мефодія на гору Олімп, де присвятив себе науці. Навколо братів зібралися однодумці, всі разом вони обмірковували ідею створення слов'янської абетки.

У 862 році на прохання князя Ростислава братів відправили до Моравії - проповідувати віру рідною мовою. Без абетки це було важко зробити і правитель підтримав ініціативу. Братам довелося подужати дуже велику роботу: вони складали абетку, навчали веденню богослужіння і за 3 роки переклали з грецької "Євангеліє", "Псалтир" та інші книги.

Після цього Кирило і Мефодій вирушили до папи Римського, щоб залагодити конфлікт через абетку. Богослови того часу вважали, що служби мають проводитися тільки трьома мовами - давньоєврейською, грецькою та латинською, оскільки ними зроблено напис на Хресті Господньому. Але брати дотримувалися думки, що кожен народ має право звертатися до Бога своєю мовою. Папі Римському Адріану II Кирило передав мощі папи Римського Климента, які він привіз із Херсонеса. Адріан II затвердив богослужіння слов'янською мовою.

У Римі святий захворів, прийняв схиму і нове чернече ім'я - Кирило. Помер він 14 лютого 868 року, похований у церкві Святого Климента в Римі. 

Свято 14 лютого за старим стилем - день пам'яті мученика Трифона, одного з ранньохристиянських святих, і передсвято Стрітення Господнього.

Про що говорять прикмети на 14 лютого

14 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / фото May hokkaido, Pixabay

У народі 14 лютого - свято Кирило Весновказівник. За погодою судять про прийдешню весну:

  • якщо цього дня сонце і тепло - ще будуть морози;
  • сильний мороз - до спекотного літа;
  • птахи голосно щебечуть - бути потеплінню.

Також вважається, що яка погода сьогодні, таким буде і серпень.

Що не можна робити 14 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лихословити, пліткувати і лаятися. Потрібно особливо стежити за своїми словами, щоб не сказати зайвого і, не дай Боже, образити когось. 

Народні прикмети не радять цього дня йти лікувати зуби - користі від цього не буде, а також стригти волосся. 

Що можна робити 14 лютого

Перед образом святого Кирила моляться про допомогу в навчанні дітей. Святого просять про захист і підтримку вчителі, звертаються по допомогу перед публічними виступами, лекціями, іспитами - як учителі, так і учні. Вважається, що святий Кирило допомагає політикам бути почутими. Усе, що стосується мистецтва письма - перебуває під охороною Кирила, тож ті, хто хоче навчитися писати, можуть просити благословення в цій царині.

Святий рівноапостольний Кирило - покровитель чоловіків і хлопчиків, які носять це його ім'я.

На Кирила за старих часів готували гарячий лікувальний збитень - напій із трав, патоки, прянощів і меду, який зміцнює здоров'я. Особливу увагу приділяли сновидінням: вважалося, що всі сни в ніч на 14 лютого віщі. 

14 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Георгій, Кирило, Костянтин, Михайло, Федір.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: