Церковне свято 28 червня / фото УНІАН

Розповідаємо, яке 28 червня свято відзначають православні, що не можна робити цього дня і про що помолитися святим.  

28 червня - день святого Віта

Святого мученика Віта шанують 28 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати святого будуть 15 червня.

Віт жив в кінці III - на початку IV століття в Римі. Його батько був сенатором-язичником, але виховував хлопчика християнин Модест, тому Віт хрестився і став разом з Модестом став проповідувати. Юнак був дуже освіченим і володів ораторською майстерністю, язичники любили його слухати, а після приймали хрещення. Також Віт міг зцілювати людей.

Відео дня

За часів правління імператора Діоклетіана почалися гоніння християн. Але, незважаючи на це, Віт вигнав бісів з імператора, а потім відмовився повернутися в язичництво. Проповідника закрили в клітці з левами, але ті його не чіпали. Тоді юнака кинули в казан з маслом. Мощі святого перенесли до Праги.

Яке церковне свято 28 червня - день пам'яті святителя Михаїла, митрополита Київського

Святителя Михайла шанують 28 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати святого будуть 15 червня.

Святитель Михаїл, перший митрополит Київський, за одними літописами був сирієць, за іншими - болгарин або серб. У 988 році він, за велінням Патріарха Константинопольського Миколи Хризоверга, який поставив його на засновану Первосвятительську кафедру, приїхав в Корсунь, а потім до Києва до князя Володимира Великого. Тут він хрестив місто і киян. 

Про святителя Михаїла згадують як про тихого і суворого ієрарха. Він присвятив життя служінню церкві, проповідував Святе Євангеліє, засновував храми і духовні училища. У всьому йому сприяв князь Володимир. У Києві митрополит заклав монастир святого Архистратига Божого Михаїла і дерев'яну церкву. Зараз це Києво-Михайлівський Золотоверхий монастир. Після хрещення киян святий благословив Володимира на будівництво першої кам'яної Десятинної церкви на честь Успіння Пресвятої Богородиці. 

Помер святитель Михаїл в 992 році, його мощі спочатку знаходилися в Десятинній церкві, а потім - в Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря. У 1730 році мощі перенесли в Успенський храм Лаври (на честь цього є другий день пам'яті - 30 вересня).

Народні прикмети на 28 червня

Народні прикмети на 28 червня / pixabay.com

У народі день святого Віта прозвали Фітом. Прикмети цього дня такі: 

  • погана погода в цей день - літо буде спекотним, а осінь теплою; 
  • вранці багато роси на траві - до врожайного літа;
  • сни на 28 червня - віщі.

Наші предки вранці 28 червня молилися - щоб те, що примерещилося уві сні не мало продовження наяву.

Що не можна робити 28 червня

Заборони цього дня такі:

  • не можна відмовляти в милостині - можна стати жебраком;
  • не слід сваритися - довго не зможете помиритися
  • не можна викидати їжу - до голоду;
  • заборонено купатися у водоймах - нечиста сила у вигляді русалок і водяного потягне на дно.

Тим, хто тримає Петрів піст 2023, в цей день належить сухоїдіння - не можна їсти гарячу їжу з олією і рибу.

Що можна робити 28 червня

Святому Віту моляться про зцілення від хвороб і захист домашної худоби. Святителя Михайла також просять зцілити недуги, стати заступником і покровителем.

Цього дня можна збирати лікарські трави. 28 червня добре подати милостиню або допомогти нужденним.

Вас також можуть зацікавити новини: