Церковне свято 15 червня / колаж УНІАН

Яке сьогодні церковне свято в Україні відзначають віруючі, що можна і чого не слід робити 15 червня - розповідаємо в матеріалі. 

Пам'ять Києво-Братської ікони Божої Матері й святителя Никифора шанують 15 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, їх згадуватимуть 2 червня.

Церковне свято сьогодні, 15 червня - Києво-Братської ікони Божої Матері (1654)

Чудотворна Києво-Братська ікона Божої Матері спочатку знаходилася в Борисоглібській церкві в місті Вишгороді (Київська область). У 1654 році відбулося чудове явлення цієї ікони. У 1662 році храм був зруйнований, але ікону вдалося врятувати - її пустили по Дніпру, а мощі святих Бориса і Гліба приховали під спудом. Річка винесла ікону до берега Подолу в Києві - її з почестями занесли в Братський монастир, де вона залишалася довгий час. У 1919 році монастир закрили, а ікона вважалася загубленою.

Відео дня

Пізніше співробітники Національного художнього музею України виявили, що в 1926 році її список (початку XVIII століття) передали в музей на території Києво-Печерської Лаври. Зараз він знаходиться в Національному художньому музеї України.

Церковне свято сьогодні, 15 червня - день пам'яті святителя Никифора сповідника, патріарха Константинопольського

Никифор народився в Константинополі в другій половині VIII століття. Виховувався він у християнській вірі, отримав гарну освіту, вивчав Святе Письмо і читав духовні книги.

У період правління імператора Лева IV Никифор отримав звання царського радника, але продовжував вести суворе і доброчесне життя, а також ревно захищав шанування святих ікон. На VII Вселенському соборі, де засудили іконоборчу єресь, Никифор від імені імператора виступив на захист православ'я. Потім він залишив свою посаду при дворі й оселився при Босфорі на самоті - там Никифор заснував монастир і сам прийняв чернечий постриг.

За часів правління імператора Никифора I святого обрали патріархом. Але за часів імператора Лева V вірменина, прихильника єресі, патріарха відлучили від Церкви. Спочатку святого Никифора відправили на заслання в монастир в Хрисополь, а потім - на острів Проконніс у Мармуровому морі. Так у вигнанні й помер святий. Його нетлінні мощі зараз знаходяться в соборній церкві Святої Софії в Константинополі.

Яке сьогодні свято - народні прикмети 15 червня

Яке сьогодні свято-народні прикмети 15 червня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про погоду, а також про те, яким буде урожай:

  • вранці душно - буде негода;
  • вночі чути спів солов'я - стане на сонячній погоді;
  • дощ пішов - до поганого врожаю зернових;
  • ворони шумлять - буде похолодання або дощ.

У народі цей день прозвали Никифор Дубодер - наші предки в цей час заготовляли дубову кору.

Що не можна робити на церковне свято 15 червня

У цей день є кілька заборон:

  • сьогодні ні в якому разі не можна сваритися - якщо почати конфлікт, то він надовго затягнеться;
  • не радять ходити на кладовище - є ризик принести з собою звідти негатив;
  • не слід купатися у водоймах - за прикметами, русалки в цей час "полюють" на людей.

Також під час Петрового посту не можна порушувати його правил. 

Церковне свято сьогодні в Україні - що можна робити 15 червня

У Києво-Братської ікони Божої Матері просять зміцнити у вірі, дарувати любов і захисту від ворогів. 15 червня заохочується будь-яка робота, в тому числі і важка. Якщо затіяли прибирання в будинку, то краще обмежитися тільки вологим - можна вимести достаток з дому.

Триває Петрів піст - тим, хто постить, сьогодні дозволяється їсти гарячу їжу з олією і рибу. Раніше ми публікували календар харчування на кожен день на Петрів піст 2023.

Вас також можуть зацікавити новини: