Яке свято 4 грудня / фото УНІАН

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день обіймів, Міжнародний день гепарда, Міжнародний день банків, День вина "Каберне Фран", День духу гри, Всесвітній день фетбайка.

У США - День вдячності службі по виявленню штормів "Skywarn", День печива, День шкарпеток, День охорони дикої природи, День захисних навушників, День грального кубика, День настоянки ревеню на горілці, День "Носіть коричневе взуття", У Мексиці - День ремісників, у Таїланді - День довкілля, у Польщі - День шахтаря, Барбурка, у Вірменії - День пам'яті святих апостолів Тадея і Варфоломія, в Британії - Субота малого бізнесу, в Індії - День військово-морського флоту, у Киргизстані - День епосу "Манас", в Тонга - День проголошення держави.

Пам'ятні дати 4 грудня, річниці та події

4 грудня 1674 року французькі єзуїти заснували Чикаго. Історія наступна: в 1666 році 38-річний єзуїт Жак Маркетт відправився у французькі північноамериканські володіння звертати до християнського Бога індіанців і заодно досліджувати невідомі простори на південь від Великих озер. 4 грудня 1674 року для зимівлі він заснував біля південно-західного краю озера Мічиган місіонерський пост.

Відео дня

Читайте такожКоли ставити і наряджати ялинку 2022: поради, прикмети і православні традиціїЗгодом на цьому місці виросло американське місто Чикаго, нині третє за кількістю жителів і друге за фінансово-економічним значенням місто США, яке вважається економічною, промисловою, транспортною та культурною столицею Середнього Заходу. Неофіційно його іноді також називають "Місто вітрів". Назва ж міста Chicago (Чикаго) - це змінене французами слово з мови місцевих індіанців майамі-іллінойс "shikaakwa", яке означає "дикий лук". Статус міста Чикаго отримав в 1837 році.

4 грудня 1791 року в Лондоні вийшов перший номер щотижневої недільної газети "The Observer" ("Спостерігач"). Це британське видання є першою і найстарішою в світі недільною газетою. Її засновником став молодий ірландець Вільям Борн. Він взяв під своє підприємство кредит в 100 фунтів стерлінгів - величезну на ті часи суму.

Однак через три роки за газетою значився борг в 1600 фунтів! Щоб не потрапити в боргову в'язницю, Борн швиденько перепродав газету своєму рідному братові. Той виявився більш щасливим бізнесменом. У 1812 році до газети "The Observer", нарешті, прийшла справжня слава. Одного разу один з її журналістів виявився свідком вбивства англійського прем'єр-міністра, і йому ж вдалося затримати вбивцю.

"The Observer" дожив до наших днів, змінивши безліч редакторів і господарів. Серед спеціальних кореспондентів видання були Джордж Оруелл і Кім Філбі. У 1993 році "The Observer" стала частиною щоденної британської газети "The Guardian", заснованої в 1821 році, і виходить у вигляді її недільного випуску.

4 грудня 1930 професор Цюріхського вищого технічного училища Вольфганг Паулі (1900-1958), один з творців сучасної квантової фізики, направив на Міжнародну конференцію з питань радіоактивності, що проходила в Тюбінгіні, лист, в якому виклав свою гіпотезу про існування нейтрино.

Цю "примарну" частинку він назвав нейтроном, оскільки "справжній" нейтрон тоді ще не був відкритий. Назва "нейтрино" (по-італійськи "нейтрончик") через два роки запропонував італійський фізик Енріко Фермі (1901-1954). Нейтрон був експериментально відкритий в 1932 році, а непрямі докази існування нейтрино були знайдені в 1953 році.

Читайте такожРіздвяний піст 2021: тривалість та правила харчування на кожен деньУ 1932 році в СРСР приймається декрет, що забороняє видачу продовольчих карток "дармоїдцям і паразитам". Це відбувалося під час Голодомору.

У 1971 році під час концерту Френка Заппи було спалено казино в Монтре, що розташоване в Швейцарії, на береговій лінії Женевського озера. Містечко служило місцем проведення джазового фестивалю. Подія увічнена в пісні групи Deep Purple "Smoke on the Wate " - "Дим над водою".

У 1979 році була відкрита станція Київського метрополітену "Піонерська" (нині "Лісова").

У 1980 році група Led Zeppelin оголосила про свій розпад.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 4 грудня відзначає Введення в храм Пресвятої Богородиці. Це один з дванадцяти великих церковних свят в році, не рахуючи Великодня, який триває п'ять днів. Інші назви свята: "Введення", "Ворота зими", "Свято молодої сім'ї".

Що сьогодні не можна робити

Не можна сильно веселитися, краще сходіть на тихі посиденьки в гості, а ще краще - в храм. Не займайтеся важкою роботою, не шийте, не прибирайте, не періть. Також не можна відмовляти в милостині нужденним. Ще заборонено категорично укладати шлюби. А ось хрестити дітей можна. Також не давайте в борг, щоб у самих не було проблем з фінансами.

Прикмети на 4 грудня     

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • морозний день - зима буде холодною і сніжною;
  • яскраве сонце - погода буде хорошою;
  • мороз - літо наступного року буде дуже спекотним.

Іменини 4 грудня 

Іменини у Олександра і Марії.

Читайте також: