Хеллі Беррі / фото instagram.com/halleberry

14 серпня 2021 року оскароносній американській актрисі Хеллі Беррі виповнюється 55 років.

З цієї нагоди УНІАН вирішив згадати найбільш знакові ролі актриси, що стала першою в історії темношкірою володаркою "Оскара" за головну жіночу роль.

Тропічна лихоманка / Jungle Fever ( США, 1991)

Хеллі Беррі почала акторську кар'єру в 1989 році в віці 23 років, знявшись в міні-серіалі "Живі ляльки". Однак прорив в її кар'єрі стався в 1991 році, після того як вона зіграла другорядну роль у фільмі Спайка Лі "Тропічна лихоманка", що оповідає про труднощі міжрасових відносин.

Познайомтеся з Дороті Дендрідж / Introducing Dorothy Dandridge ( США, 1998)

У 1998 році Хеллі Беррі зіграла головну роль в біографічній драмі "Познайомтеся з Дороті Дендрідж" про першу чорношкіру жінку, номіновану як "Найкраща актриса" на кінопремію "Оскар", за що вона отримала кілька нагород, в числі яких "Еммі" і "Золотий глобус". За іронією долі, через пару років сама Беррі стане першою в історії темношкірою актрисою, що отримала "Оскар" в цій номінації.

Люди Ікс / X-Men ( США, 2020)

У 2000 році Беррі нарешті почала отримувати ролі в блокбастерах, першим з яких став фантастичний бойовик "Люди Ікс" про людей-мутантів за мотивами однойменного коміксу. Тут актриса зіграла супергероїню Ороро Монро / Шторм, яка вміє керувати природою. У майбутньому Беррі ще кілька разів поверталася до цієї ролі.

Бал монстрів / Monster's Ball ( США, 2001) 

Рік по тому Беррі отримала роль в драмі "Бал монстрів", де її партнером став Біллі Боб Торнтон. Фільм розповідає про сучасного ката, який ненавидить своє життя і всіх навколо. Однак після однієї трагічної події він вирішує переглянути своє ставлення до всього. У процесі він знайомиться з жінкою, яка щойно втратила сина. Між ними зав'язуються бурхливі стосунки, проте не все так просто. Саме за цю роль Беррі отримала "Оскар", ставши таким чином першою в історії темношкірою володаркою цієї престижної кінонагороди.

Ну а далі в кар'єрі Хеллі Беррі послідувала ціла низка великих проектів, включаючи двадцятий фільм із серії фільмів про агента 007 британської розвідки Джеймса Бонда "Помри, але не зараз", кілька частин "Людей Ікс", фантастичний фільм "Хмарний атлас", шпигунський бойовик "Kingsman: Золоте кільце" і бойовик "Джон Вік 3". 

Серед майбутніх ролей Хеллі Беррі – науково-фантастичний фільм режисера Роланда Еммеріха "Падіння Місяця", прем'єра якого запланована на осінь 2021 року, а також кілька проектів для Netflix, що знаходяться на стадії розробки і зйомок.