Кадр з фільму "Після падіння" / фото vlg.film

В українських кінотеатрах з 2 вересня стартував новий еротичний фільм "Після падіння".

Це вже третя частина популярної романтичної франшизи "Після" за бестселерами американської письменниці Анни Тодд. Фанати історії рівно рік чекали на продовження другої частини "Після сварки" у вересні 2020 року, а попереду на них чекає заключна частина основної історії, яку творці знімали паралельно з третім фільмом. "Після падіння" має всі шанси розбудити апетити шанувальників мелодрам, тому разом з vlg.film ми вирішили згадати найпопулярніші та найуспішніші екранізації сучасних романтичних бестселерів. Вони, як відомо, бувають дуже різні – від вампірських саг і еротики, до історій про кохання, які ніколи не матимуть класичного хеппі-енду.

"До зустрічі з тобою", 2016

Екранізація однойменного роману британки Джоджо Мойєс з Емілією Кларк і Семом Клафліним в головних ролях будується на двох класичних романтичних сюжетах: важкій хворобі та черговій сучасній інтерпретації історії про Пігмаліона і Галатею. Вони один одного перетворюють – як і личить у відмінному союзі, нехай і цілком ймовірно – трагічно короткому. А неймовірно вдалий підбір акторів на головні ролі зробив цей фільм не тільки комерційно успішним (збори в 10 разів перевищують 20 млн бюджету фільму), але й одним з найкращих зразків у своєму жанрі. "До зустрічі з тобою" поки залишається найуспішнішою екранізацією прози Джоджо Мойєс, яку високо оцінюють і читачі, і критики.

"Сутінки. Сага", 2008-2012

Немає повісті романтичніше на світі, ніж повість про кохання привабливих вампірів. Принаймні цифри якраз про це говорять. Продажі книг американської письменниці Стефані Майєр били всі рекорди, коли студія Summit викупила права на адаптацію. І нехай критики розносили тоді в пух і прах її історію про кохання Белли Свон і Едварда Каллена – успіх був очевидний. До слова, багато хто з тих пір переглянув свої професійні погляди, визнавши, що крім конструктивної критики піддалися загальному "хейту", адже дівоче і романтичне – це нібито зовсім "не круто". Тим не менш, факт залишається фактом: п'ять фільмів франшизи "Сутінки" зібрали в цілому 3,3 млрд доларів в прокаті і зробили Крістен Стюарт і Роберта Паттінсона світовими зірками.

"П'ятдесят відтінків сірого" і два продовження, 2015-2018

Студія Universal на хвилі успіху франшизи "Сутінки" теж вирішила кувати залізо, поки гаряче. А надихнули їх видавці, які вирішили, що еротичний фанфік на "Сутінки" британської письменниці Е. Л. Джеймс вартий того, щоб стати самостійним твором. У підсумку багато паралелів з оригіналом були змінені, і книги, а тим більше фільми перетворилися на окремі твори.

Читайте такожЩо подивитися на вихідних: новий супергерой Marvel в стилі кунг-фу і продовження любовної франшизи "Після"У центрі історії – випускниця коледжу Анастейша Стіл (Дакота Джонсон) і її гарячий роман з молодим мільярдером Крістіаном Греєм (Джеймі Дорнан), щедро "приправлений" гламуром і дорогими іграшками. У всіх сенсах. Творці, яким не потрібно було витрачатися на вампірські або вовчі спецефекти, витрачали гроші на дорогі декорації, машини, одяг героїв, локації та інші атрибути розкішного життя. Ну а що? Схема не дає збоїв з часів "Сексу у великому місті". Особливою прикрасою "Відтінків" служив саундтрек, де були тільки найкращі виконавці – від Бейонсе до The Weeknd. Чи варто говорити, що всі три фільми були більш ніж успішні комерційно?

"Після", франшиза, 2019-2022

Романи американки Анни Тодд продовжили традицію фанфіків, в яких побачили серйозних потенціал видавці. Так Тодд перетворилася на автора бестселерів за версією The New York Times, які впевнено похвалили письменницю за те, що вона не побоялася зробити своїх героїв живими неідеальними людьми. До старту зйомок першого фільму серії "Після" у світі було продано 15 млн примірників книг тільки в паперовому варіанті, прочитань в електронному варіанті було в кілька разів більше. Історія розповідає про двох молодих людей – Тессу Янг і Хардіна Скотта, які настільки ж відрізняються, наскільки і схожі. Їхній непростий роман і драматичні сімейні історії захопили уми читачів і глядачів по всьому світу, в тому числі й в Україні. Головні ролі в екранізаціях виконали вихідці з акторських сімей: Хіро Файнс-Тіффін – племінник Рейфа і Джозефа Файнсів, і Джозефін Ленгфорд – молодша сестра актриси Кетрін Ленгфорд з "13 причин чому" і "Ножі наголо". Фільми серії незмінно отримують похвалу за вдалий кастинг, адже далеко не в усіх еротичних фільмах між акторами відчувається справжня "хімія".

"У метрі один від одного", 2019

Комерційно успішна (понад 90 млн зборів при 7 млн бюджету) екранізація дебютного роману Рейчел Ліппінкот об'єднала на екрані зірку "Рівердейла" Коула Спроуса і зірку Disney Channel Хейлі Лу Річардсон. Першоджерело, що стало бестселером за версією The New York Times і отримало кілька літературних премій, знову працювало з темою хвороби і кохання молодих людей, яке просто неможливе, адже з їхнім діагнозом – вони повинні знаходиться на відстані один від одного постійно. Але ж ми знаємо, що іноді найромантичніші історії якраз і криються в неможливості доторкнутися один до одного. Незважаючи на змішані відгуки критиків на фільм в цілому, кастинг знову став найсильнішим місцем фільму. Виявилося, що Коулу Спроусу і правда пасують ролі чарівного, але трагічного коханого.