Будівля є унікальною за своїм архітектурним рішенням / фото УНІАН, Дмитро Альохін

Міністерство культури та інформаційної політики вносить будівлю "Летюча тарілка", яка розташована на Либідській площі в Києві, до реєстру пам’яток архітектури та монументального мистецтва.

Про це в Facebook повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"На Либідській є «Літаюча тарілка» – фантастичний проект архітектора Флоріана Юр’єва. Вже давно вона стала ласим предметом для забудовників, плани яких були націлені очевидно, що не на збереження одного із символів Києва. Нарешті експертною радою МКІП ми вносимо «тарілочку» до переліку реєстру пам’яток архітектури та монументального мистецтва", - зазначив він.

Відео дня

Ткаченко наголосив, що будівля є унікальною за своїм архітектурним рішенням, продумані акустичні ефекти та планування першого рівня роблять її однією з небагатьох таких будівель у столиці.

Читайте такожУ Києві оцифрували всю містобудівну документацію

За його словами, після реставрації споруда може стати сучасною концертною залою.

"Об’єкт у тренді епохи світового модернізму того часу. Уявіть, який виклик кинув Флоріан Юр‘єв для радянського періоду. Це був прорив. З боку Міністерство культури та інформаційної політики України зробили усе можливе. Передаю естафету Київській міській державній адміністрації та Віталію Кличку: вам потрібно внести «тарілку» в список щойно виявлених пам’яток об’єктів культурної спадщини, щоб ми могли завершити процес внесення її до державного реєстру пам’яток місцевого значення", - заявив міністр.

Легендарна "Літаюча тарілка": історія будівлі

  • Будівля "Літаюча тарілка" побудована в 1971 році за проектом архітекторів Флоріана Юр'єва і Льва Новікова - представників архітектури другої хвилі радянського модернізму.
  • Проект був розроблений ще в 1960-х роках. Автор планував створити в будівлі світломузичний театр.
  • Конференц-зал, який знаходиться в тарілці, має унікальну акустику, дозволяє почути весь діапазон частот людського голосу і музичних інструментів. За задумом автора в залі повинні були відбуватися концерти.
  • В результаті в споруді розмістили Український інститут науково-технічної експертизи та інформації й Державну науково-технічну бібліотеку України.
  • У липні 2020 почалося відновлення покриття на даху будівлі.