Кадр з фільму "Полум'яне небо" / фото Arthouse Traffic

4 квітня 2024 року в український прокат виходить новий фільм одного з найяскравіших німецьких режисерів сучасності Крістіана Петцольда – романтична комедія "Полум'яне небо" (Roter Himmel), початкова ідея якої прийшла до режисера в Одесі ще у 2017 році. 

Картина розповідає історію молодого письменника Леона, який вирішує пожити в будинку свого друга на березі моря. Тут він прагне знайти натхнення та завершити книгу. Але через нове знайомство з чарівною дівчиною Леону все не вдається зосередитися на роботі. Коли в будинку з’являються ще кілька несподіваних гостей, неподалік спалахує лісова пожежа. Опинившись у пастці полум’я, герої починають зближуватися.

Напередодні старту прокату УНІАН та кінокомпанія "Артхаус Трафік" зібрали цікаві факти про народження ідеї, акторський склад та думку режисера про фільм. 

Режисер та його нагороди

Крістіан Петцольд – німецький режисер, володар двох "Срібних левів" Берлінале. У 2017 році режисер очолював журі Одеського міжнародного кінофестивалю, а у 2023 році його новий фільм потрапив у програму цього фестивалю. Серед його найбільш відомих робіт – фільми "Транзит", "Ундіна", "Барбара" та "Фенікс". 

Кадр з фільму "Полум'яне небо" / фото Arthouse Traffic

Лауреат премії "Лола" від Німецької кіноакадемії працює в стилістиці "нового реалізму". Це обумовлює його прагнення показати дійсність без прикрас. В кінострічках Петцольда присутні елементи саспенсу та містицизму, а також гостросоціальні проблеми, які показані через історію однією особистості чи групи людей. 

Фестивалі та нагороди

Світова премʼєра стрічки відбулася на 73-му Берлінському міжнародному кінофестивалі в основному конкурсі, де стрічка отримала "Срібного Ведмедя" (Ґран-прі журі). 

Українська прем’єра відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі 2023 року, де стрічка отримала Спеціальну відзнаку журі. Також фільм відкривав 29-й фестиваль "Нове німецьке кіно" восени 2023 року.

Головна жіноча роль і Франсуа Озон

Головну жіночу роль у фільмі виконала німкеня Паула Бір – найкраща європейська акторка 2020 року за версією Європейської кіноакадемії. Вона – майже постійна акторка фільмів Петцольда і знімалась в таких його фільмах, як "Транзит" і "Ундіна".

Цікаво, що вперше режисер звернув на неї увагу завдяки французькому колезі Франсуа Озону, в якого Паула Бір зіграла у фільмі "Франц". 

Кадр з фільму "Полум'яне небо" / фото Arthouse Traffic

"У нас із Франсуа Озоном один кастинг агент. Одного дня я допоміг цьому агенту з діалогами німецькою мовою, так і познайомилися. Він показав мені фотографію молодої актриси і запитав: "Що ти про неї думаєш?". Я сказав йому: "Я знав її зі свого дитинства в старому фільмі, але відтоді я про неї не думав". Але він запевнив мене, що вона чудова, і дозволив мені переглянути його кастингові матеріали. Я побачив їх, був вражений і запросив її приєднатися до "Транзиту", – розповів якось Петцольд.

Головна чоловіча роль та інші чоловіки

Головну чоловічу роль виконав австрієць Томас Шуберт ("Дихання"), який наприкінці 2023 року претендував на звання найкращого європейського актора й отримав відповідну номінацію на премію Європейської кіноакадемії. 

Кадр з фільму "Полум'яне небо" / фото Arthouse Traffic

Також у фільмі зіграли Ленґстон Уйбель (Netflix-серіали "Як продавати наркотики онлайн" та "Неортодоксальна"), Енно Требс та Маттіас Брандт ("Вавилон-Берлін").

Кадр з фільму "Полум'яне небо" / фото Arthouse Traffic

Відгуки та рецензії

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,2 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 92% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 72% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 82 зі 100 балів з відзнакою "Обов'язкове до перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 5,8 з 10 балів ("змішані або середні відгуки").

Кадр з фільму "Полум'яне небо" / фото Arthouse Traffic

The New York Times так прокоментував стрічку: "Пронизливий і часом дуже кумедний фільм німецького режисера Крістіана Петцольда "Полум'яне небо" – тонізуючий засіб для кіноглядачів, які втомилися від милих, м’яких, симпатичних і нудних персонажів".

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів квітня 2024 року.

Вас також можуть зацікавити новини: