Кадр з фільму "Усі страхи Бо" / фото Adastra Cinema

За три тижні в український прокат виходить новий фільм режисера-візіонера Арі Астера "Усі страхи Бо" (Beau Is Afraid).

Чому зйомки картини трималися у секреті? Чи правда, що режисер просить не розголошувати сюжет фільму? І нарешті – про що кіно? УНІАН розкриває деякі таємниці третьої картини Арі Астера разом з кінокомпанією Adastra Cinema.

Про що фільм

Насправді про новий фільм Арі Астера відомо зовсім мало. Офіційний синопсис лаконічний: головний герой Бо має пройти свій шлях від початку до кінця. А можливо і навпаки – від кінця до початку, де на нього чекає джерело всього. Адже, як відомо, все, чого ви хочете, знаходиться по той бік страху...

Сам режисер вже розповів, що головний герой Бо вирушить у епічну одіссею, щоб потрапити додому до матері. А дорогу Бо знайде лише тоді, коли подолає свої страхи.

До речі, на недавньому таємному показі у відомому нью-йоркському кінотеатрі Alamo Drafthouse Cinema і Астер, і Хоакін Фенікс, і Емма Стоун, що була модератором заходу, попросили критиків і глядачів не розкривати перипетій сюжету, щоб таємне залишалося таємним, а глядачі могли самі розгадати всі сюжетні ребуси.

Режисер та його третя картина

Арі Астер нещодавно зізнався, що насправді більше десяти років тому почав працювати над цією стрічкою, але тоді герой носив інше ім'я, та й його пригоди були набагато похмурішими.

"Фільм у своєму первісному втіленні був чистою пародією, – каже Астер. І додає, що чернетку сценарію відклав убік, оскільки почав працювати над іншими своїми горорами. – Я думав, він стане моїм першим фільмом, але перший драфт був архаїчнішим, мультяшним і менш емоційним. Але навіть коли сюжет змінювався, він завжди функціонував в межах такої собі пекельної фрейдистської мішанини".

Кадр з фільму "Усі страхи Бо" / фото Adastra Cinema

Роботу над фільмом Астер відклав заради двох інших картин – "Спадковість" та "Сонцестояння" – горорів, що принесли йому всесвітню славу. Він зізнається, що завжди хотів знімати фільми жахів, і почав писати сценарії, оскільки переглянув усі найкращі фільми у найближчих відеопрокатах.

В підсумку два його горори мали успіх. Крім того, завдяки їм Астер довів, що налякати можна і без зайвих скримерів.

Змішування жанрів як стиль

Чи використовував він такий самий підхід у третьому фільмі? Скоріше за все так, адже зневага до різного роду "лякалок" стала фірмовим знаком режисера. І звісно, як і в перших фільмах, в "Усіх страхах Бо" головною теж буде тема сім'ї, точніше – сімейних травм.

Додайте до цього трилер, помножте на пригоди з невідомим фіналом, приправте загадками та несподіваними поворотами – і отримаєте жанр нової картини Астера. Та й самі творці як жанр вказують горор, трилер, сатиру, пригоди та... фентезі.

Кадр з фільму "Усі страхи Бо" / фото Adastra Cinema

"Цей фільм більше схожий на мене, аніж усе, що я робив раніше. Моя особистість та гумор вбудовані в нього", – додав Арі Астер, чим заплутав усіх ще більше.

У головній ролі – просто геній Хоакін

Арі Астер не планував знімати у своєму фільмі уславлених акторів, і, правду кажучи, не вірив, що актор Хоакін Фенікс ("Гладіатор", "Знаки", "Майстер", "Джокер") може зацікавитися його фільмом. Адже в того зараз контракти на нові роботи, серед яких і роль Наполеона у Рідлі Скотта.

Але Хоакін Фенікс думав інакше – і виявив великий інтерес до проекту. Він взагалі, якщо помітили, завжди йде своїм шляхом і робить те, що більшість відкидає. Не так давно актор отримав "Оскар" за зовсім нетипову роль Джокера в однойменному фільмі Тодда Філліпса, і при цьому має багато інших престижних призів. А також – репутацію генія та майстра, якому під силу зіграти будь-якого персонажа: чим безглуздіше та дивніше – тим краще.

"Зараз я розумію, що Хоакін Фенікс навіть кращий, ніж я думав. Це був найкращий досвід, тому що в мене ніколи не було схожих стосунків з актором", – ось так лаконічно прокоментував Астер роботу з актором.

Фенікс дуже ретельно працював зі сценарієм – і до зйомок, і під час них, опрацьовуючи кожну сцену, чим здивував Астера. При цьому всі трюки виконував самостійно – таранив скляні двері, падав з горища, перекидався у ванні та багато іншого.

Майже всі з тих, хто подивився фільм, порівнюють Бо саме з Джокером, наголошуючи на неймовірній схожості персонажів. Але не чекайте, що вам передадуть історію Джокера: у героя Бо – своя місія та свої плани на життя.

Кадр з фільму "Усі страхи Бо" / фото Adastra Cinema

Натомість інші глядачі запевняють, що Бо схожий на головного персонажа фільму "Шоу Трумана" – за тим хлопцем теж цілодобово спостерігають. Але хто цей спостерігач? А може, це паранойя, і головному героєві це просто здається?

Актриса Паркер Поузі ось як розповіла про перетворення актора Фенікса. "Краєм ока я побачила, як хтось увійшов до мого трейлеру. Було щось сумне у фігурі цієї людини, а потім я засміялася і закричала – адже це був Хоакін".

Вожночас всі запевняють, що ця роль – нова заявка Хоакіна Фенікса на "Оскар".

Актори Бродвею на майданчику

Перетворення актора на Бо Вассермана здивувало всіх на знімальному майданчику, а там зібралися серйозні професіонали, які працювали у бродвейських виставах.

Відома актриса, номінантка на премію "Оскар" Емі Райан ("Бердмен", "Шпигунський міст", "Вбивства в одній будівлі"), "королева інді" акторка Паркер Поузі ("Кафе бажань", "Повернення Супермена", "Блейд: Трійця"), Нейтан Лейн ("Король Лев", "Продюсери", "Вбивства в одній будівлі"), Майкл Гандольфіні ("Всі святі Нью-Арка", "Пропозиція", "Двійка") – це далеко не повний список цікавих імен у касті.

Кадр з фільму "Усі страхи Бо" / фото Adastra Cinema

"Всі страхи Бо" показує різні світи, населені абсолютно неймовірними персонажами! Їх потрібно продемонструвати, втілити – і таке завдання під силу лише справжнім профі. В одному з інтерв'ю режисер зізнався, що завжди мріяв працювати з цими акторами, але зміг їх запросити лише до своєї третьої картини. Йому потрібні були актори такого калібру, щоб могли працювати на одному майданчику з Феніксом, що непросто.

"Було весело бачити, як кожен із їхніх персонажів зливався, доповнював чи конфліктував із Хоакіном. Але все було на благо, адже Хоакін щедрий партнер по сцені. Він справді багато дає колегам, з якими працює на майданчику", – поділився Арі Астер.

Перші реакції на фільм та порівняння з Джокером

Перші глядачі, серед яких були журналісти, кінокритики, просто поціновувачі кіно та сам Хоакін Фенікс, який вирвався на показ зі зйомок "Джокера 2", вже поділилися своїми враженнями від стрічки.

Так, автор знаменитого подкасту The Epic Film Guys Еммануель Нойзетт відзначив блискучу роль для Хоакіна Фенікса, а також подумав, що дивиться "приквел до Джокера".

Критик Variety Кортні Ховард зазначила, що фільм є "ідеальним міксом горору та гумору: частково це найкрасивіший екзистенційний жах, частково – найчорніша комічна Одіссея, це разючий стовп художнього генія".

Кадр з фільму "Усі страхи Бо" / фото Adastra Cinema

Письменник і один із керівників Critic Choice Awards Джефф Нельсон назвав перфоманс Хоакіна Фенікса "потойбічним", а сам фільм "епічною пригодою", "емоційно насиченою та психологічно захоплюючою".

Навіть ті перші глядачі, які вважають фільм важким для сприйняття і трохи нішевим для широкого глядача, відзначали його розмах і "унікальний кінодосвід". Тим не менш, захоплень публіки щодо "епічного масштабу" фільму виявилося набагато більше, ніж побоювань, що глядач "не подужає" подібний фільм.

Вас також можуть зацікавити новини: