Чи можна використовувати людські відходи як добриво / depositphotos.com

Впевнені, хоч раз в житті городники-садівники замислювалися про те, чи можна удобрювати город і сад людськими фекаліями. Логічно, якщо можна удобрювати курячим послідом, коров'ячим і кінським гноєм, то, можливо, і людські відходи підійдуть? У такому випадку можна відразу вбити двох зайців: вирішити питання з їхньою утилізацією і підвищити врожайність. Але, виявляється, все не так просто. УНІАН розбирався, чи можна використовувати фекалії як добриво для городу або саду і що з цього вийде.

Чи можна використовувати людські відходи як добриво

Ідея використовувати відходи життєдіяльності людини як добриво не нова. Історія розповідає про подібне застосування стічних вод в Стародавній Аттиці, а також використання фекалій для добрив у Японії в IX столітті. Виявляється, японці їх навіть продавали, і фекалії багатих людей коштували дорожче - у них харчування було краще. Але після Другої світової війни і з появою хімічних відходів використання добрив з фекалій стало практикуватися набагато рідше і зараз становить менше 1%.

Тож висновок такий: людські фекалії можна використовувати як добриво. А чи можна вміст вигрібної ями виливати в город? Ні, не можна. Використовувати чисті фекалії - вкрай ризиковано, так як вони можуть містити хвороботворні патогени і яйця гельмінтів. Отже, вивернувши таке "золото" в грунт, нічого хорошого з цього не вийде.

Відео дня

Що можна зробити з людських фекалій

З фекалій людини можна робити компост. Власне, саме так вони і використовувалися як добриво.

Компостування людських фекалій допомагає позбутися від хвороботворних бактерій і стає більш зручним у використанні. Запах зникає, і такі фекальні добрива стають гігієнічно безпечними.

Щоб фекальний матеріал продезінфікувався, йому потрібна температура 50°С. Такої температури досягти неможливо в чистій масі, тому відходи життєдіяльності людини компостують разом з харчовими.  

Для цього беруть спеціальний водонепроникний і добре вентильований контейнер, викладають нижній шар з торфу - мінімум 10 см, а потім заповнюють на 2/3 відходами з вигрібної ями, заповнюючи контейнер на 2/3. Щоб зменшити відсоток вологи, людські відходи змішують з більш сухими матеріалами, а також додають багаті вуглецем компоненти - скошену траву, подрібнені гілки, солому. Зверху також закривають шаром землі або торфу, щоб не привертати мух та інших комах. Щоб захистити від щурів, зверху натягують сітку. У перший тиждень компост кілька разів перемішують.

Скільки розкладається людський кал

Компостна маса з фекалій повинна знезаражуватися як мінімум рік. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує витримати 1,5-2 роки, щоб фекальні добрива можна було безпечно використовувати.

Чи можна в компост виливати з туалету? Не можна. Якщо фекалії вже поставлені на зберігання і знезараження, то додавати свіжу "порцію" не слід, бо це порушує технологію приготування добрив і компост не вийде.

Підживлення саду фекаліями і використання на городі

Компост з фекалій багатий фосфором і калієм. Фекальні добрива можна використовувати при посадці дерев, на клумбах. Дуже важливо при цьому не вносити надмірну кількість компосту.

Для городніх культур, які ми вживаємо в свіжому вигляді - наприклад, салат або моркву - збирати урожай після внесення такого компосту можна тільки через два роки. Наприклад, якщо внесли добрива восени 2023 року, то садити можна в 2025 році. Картоплю, зернові та ягоди можна збирати через сезон.

Для квітів та інших рослин, які не вживають в їжу, потрібен більш короткий термін витримки.

Раніше ми розповідали, як правильно зробити підгодівлю з дріжджів для розсади.

Вас також можуть зацікавити новини: