Чим замінити грунт для рослин в горщику / pixabay.com

Рано чи пізно, але всі кімнатні рослини доводиться пересаджувати. Деякі квітникарі не люблять цей процес через те, що доводиться копатися в землі. Але є кілька варіантів, чим замінити грунт, а в деяких з цих сумішей рослини почувають себе навіть краще. 

Раніше ми розповідали, звідки беруться жучки в квіткових горщиках і як від них позбутися.

Чим замінити грунт для рослин 

  • Кокосовий субстрат

Для заміни грунту часто використовуються субстрати. Вони утримують вологу і досить пухкі, тому добре пропускають кисень. Кокосовий субстрат - це висушена і спресована шкірка кокоса. Така екосуміш містить натуральні антисептики, і рослина не хворіє, а ще у кокосового субстрату нейтральний рівень кислотності. Використовувати кокосовий грунт для рослин досить просто: потрібно помістити його в ємність з водою з розрахунку 1:5 (субстрат і вода). Через кілька годин він збільшиться в об'ємі, і в нього можна садити рослини.

Відео дня
  • Гранулят 

Гранулят багато хто знає як глиняний грунт. Це також натуральна і екологічна суміш, яка може замінити систему автополиву. Все просто: гранулят вбирає воду, а потім порціями віддає її рослині. Гранулят, як і кокосовий субстрат, добре фіксує рослину та пропускає кисень.

  • Керамзит

Це незвичайна заміна грунту для рослин, але дуже навіть робоча. Зазвичай керамзит використовують як дренаж - невеликий шар насипають на дно горщика, а після вже покривають грунтом. Але керамзит можна використовувати і замість нього. Для кімнатних рослин потрібно брати керамзит невеликих розмірів (0,5 см в діаметрі). Він недорогий і довго служить, але раз на три роки його потрібно дезінфікувати. 

  • Кварцовий пісок

Теж можна використовувати як заміну класичного грунту. Правда, підходить він не для всіх рослин. Краще брати великогранульований кварцовий пісок. Перед використанням його потрібно дуже добре промити - до прозорої води. Термін придатності такого грунту - до 10 років.

  • Вермикуліт

Схожий за своїми якостями на кокосовий субстрат - антибактеріальний і корисний. Містить в своєму складі калій, кремній, кальцій, алюміній, магній. Він також добре утримує вологу, а ще захищає рослини від переохолодження. 

Іноді замість грунту пропонують використовувати гідрогель, аквагрунт і гідропоніку, але у них є свої особливості. 

Гідрогель - це невеликі гранули, які вбирають в себе рідину і збільшуються в розмірах. Їх можна використовувати як систему поливу, але замінити гідрогелем грунт не можна - без шкоди рослина зможе провести в гідрогелі тільки деякий час.

Іноді гідрогель плутають з аквагрунтом, а це взагалі різні речі. Аквагрунт - це різнокольорові скляні кульки, які використовують часто для декору. У них рослина жити не може.

Що стосується гідропоніки - то це спосіб вирощування рослини без грунту, коли рослини живить штучний розчин, збагачений киснем. Часто такий спосіб використовують в офісах для створення квітучих стін, але для дому він навряд чи підійде - знадобиться додаткове освітлення, коріння рослин при посадці травмуються, й рослини гинуть, а ще можуть страждати від павутинного кліща. 

Вас також можуть зацікавити новини: