Коли садити кабачки у 2024 році / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Кабачки - овоч невибагливий і не вимагає якогось особливого догляду. Але тим не менш деякі нюанси в їх вирощуванні є. Насамперед потрібно вчасно посадити. Коли сіяти кабачки у відкритий ґрунт, де це зробити і як - розповідаємо в матеріалі.

Де краще садити кабачки

Кабачки найкраще садити на грядках після:

  • моркви;
  • капусти;
  • картоплі;
  • буряка;
  • зелені та цибулі, часнику;
  • кукурудзи.

Не варто їх садити на одному й тому самому місці, що й минулого чи позаминулого року.

Відео дня

Чи можна садити гарбуз і кабачки поруч? Краще не садити, як і поруч з іншими гарбузовими. Перша причина - у них спільні хвороби і шкідники, тобто, хтось один захворів, і заразив іншого. Причина друга - перезапилення. Це коли кабачки можуть перезапилитися, наприклад, з гарбузом або патисонами. У результаті може вирости дивний овоч із незрозумілим смаком.

Під грядку на кабачки вибирайте тепле сонячне місце. Вони віддають перевагу чорнозему або легкому суглинку з нейтральним ґрунтом або помірно лужним.

Не люблять кабачки кислого ґрунту і хлорвмісних добрив.

Коли можна садити кабачки

Кабачки переважно садять насінням, буває - через розсаду, але вкрай рідко. Час посіву кабачків залежить від клімату і погодних умов. Важливо не посадити їх раніше терміну, інакше вони можуть не зійти. Але й запізнюватися з посівом не хочеться, інакше у сусіда кабачки виростуть раніше.

Найкраще при посіві кабачків на грядку орієнтуватися на температуру повітря.

Сіяти кабачки у відкритий ґрунт потрібно, коли мине загроза поворотних заморозків, ґрунт прогріється до 13-14°С, а температура вночі не опускатиметься нижче 8°С.

Досвідчені городники десь за тиждень до посіву радять накрити майбутню грядку під кабачки агроволокном (або чорною плівкою) - так земля нагріється. Посіви також потрібно накрити плівкою і залишити її, поки не з'являться сходи.

Як садити кабачки насінням у відкритий ґрунт

Грядку перед посівом потрібно буде розпушити - на глибину десь 10 см.

Насіння кабачків перед посівом потрібно на кілька годин замочити у відстояній воді (без хлору), а потім проростити у вологій серветці.

Насіння садять у лунки на глибину 3-4 см, через кожні 50-70 см, щоб йому не було тісно. Можна в лунку класти не одну, а 2-3 насінини - щоб гарантовано зійшли. Непотрібні потім можна буде прорідити, а найсильніший саджанець залишити.

Догляд за кабачками після посіву

Поливати кабачки потрібно тільки тоді, коли підсихатиме верхній шар ґрунту - приблизно 1 раз на 10 днів. Слідкуйте, щоб не було надлишку вологи, інакше кабачки почнуть гнити.

Воду для поливу краще набирати заздалегідь, щоб вона відстоялася і прогрілася приблизно до 22°С. Можна попередньо її потримати на сонці.

Не забувайте залучати в город комах-запилювачів. Для цього можна вдатися до однієї хитрості: під час цвітіння кабачків поставити між грядками ємності з розчином меду - 1 ч.л. на склянку води. Або ж зробити ще простіше: посадити між грядками чорнобривці - вони приваблять бджіл та інших запилювачів і додатково захистять кабачки від шкідників.

Раніше ми розповідали, що покласти в лунку при посадці перцю - рецепти без "хімії" з бабусиного блокнота.

Вас також можуть зацікавити новини: