Як обрізати ремонтантну малину - 3 способи весняної обрізки / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Ремонтантна малина з кожним роком стає все більш популярною. Що це за вид, у чому його перевага від звичайної ягоди, а також як правильно обрізати ремонтантну малину весною, щоб можна було зібрати два врожаї.

Що таке ремонтантна малина

Назва походить від французького "ремонті", що перекладається як "лагодити", "поповнювати". Ремонтантна малина - це група сортів малини, яка дає плоди не тільки на дворічних пагонах (як малина звичайна), а й на однорічних. Тобто, по суті може безперервно плодоносити і давати два врожаї за сезон - влітку і восени. Щоправда, літній урожай робить осінній менш багатим, але весняна обрізка це може виправити.

Крім урожайності, малина ремонтантна має і низку інших переваг:

Відео дня
  • великі ягоди, більш щільні, тому вони не так мнуться, як у звичайної малини, і зберігають форму під час транспортування;
  • відмінний смак, але він може залежати від клімату і погоди: чим більше сонця - тим солодша малина;
  • відсутність шкідників на ягодах - пізніший урожай дає змогу уникнути навали малинового довгоносика, малинового жука і стеблової мухи;
  • відсутність хвороб - через особливості в догляді за такою малиною (для отримання одного врожаю восени її обрізають повністю), вона не встигає нічим заразитися;
  • простота в обрізанні - якщо немає завдання отримати два врожаї, то всі пагони просто зрізають під "нуль".

Однак, як уже говорилося раніше, ремонтантна малина може давати і два непоганих врожаї. Для цього її потрібно обрізати навесні трохи по-іншому.

Ремонтантна малина - обрізка навесні

Є три способи, як обрізати ремонтантну малину весною. Вибір способу залежить від того, який урожай ягід потрібно отримати: великий осінній, протягом усього літа або ж два врожаї - невеликий влітку і основний осінній.

  • Один урожай восени

Як уже говорили вище, це найпростіший спосіб обрізки. Оскільки основний урожай ремонтантна малина формує на молодих пагонах, то торішні потрібно зрізати до рівня ґрунту. Роблять це зазвичай ранньою весною - до того, як прокинулися бруньки або ж одразу після їхнього пробудження.

Уже влітку можна буде трохи прорідити молоді пагони малини і залишити на кущах найсильніші.

  • Урожай протягом літа та восени

Таку обрізку роблять майже так само, як і в основної малини. Ранньою весною потрібно трохи вкоротити торішні пагони, а старі, поламані, хворі - вирізати, таким чином, на пагонах минулого року ягоди будуть дозрівати протягом літа, а на молодих - восени. Мінус такого способу - восени врожай буде не такий багатий, як якби був один урожай.

Раніше ми розповідали, коли обрізати малину звичайну і як це робити.

Важливо: щойно торішні пагони віддадуть весь урожай, їх потрібно відразу ж вирізати - щоб почалася друга хвиля дозрівання ягід.

Також, щоб отримати два врожаї, за малиною потрібно ретельніше доглядати: поливати її під час цвітіння і наливу ягід і підживлювати, особливо після першого врожаю.

  • Компромісний варіант - невеликий урожай влітку і основний осінній

Якщо хочете збирати врожай влітку, але так, щоб не послаблювати малину і не відтягувати початок осіннього збору ягід, потрібно зробити часткову обрізку пагонів минулого року.

Для цього навесні торішні пагони потрібно обрізати до висоти 50-60 см над землею. На них на початку літа малина дасть невелику кількість ягід. Після збору ці пагони потрібно відразу ж вирізати і чекати врожаю на молодих пагонах восени.

Слід також врахувати, що літній урожай малини ремонтантної дещо зсуває строки збору осіннього врожаю - десь на два тижні. Тож якщо клімат не дуже теплий, то другий урожай можуть погубити нічні заморозки. У північних регіонах якраз краще віддавати перевагу одному врожаю - восени, але в південних (коли у вересні-жовтні ще доволі тепло), цілком можна збирати і по два врожаї.

Вас також можуть зацікавити новини: