У підвищення градусу напруги у відносинах України з сусідами чималу лепту вносить і РФ \ Фото news.church.ua

Дипломат і голова фонду "Майдан закордонних справ", експерт-міжнародник Богдан Яременко дав оцінку ситуації, що склалася у відносинах України з Угорщиною, Польщею та Румунією.

Читайте такожДоведеться робити непростий вибір: дипломат спрогнозував наслідки створення "Північного потоку-2" для України

Це (відкриття в Берегово Угорщиною безкоштовних курсів української мови для місцевих угорців - ред.) - красиво. Це виглядає як красивий жест Угорщини. Угорці вже не вперше роблять щось на противагу Україні, і щоразу їм це вдається. І це, чесно кажучи, викликає роздратування й сором, але не через дії Угорщини, а через свою владу. Так, звичайно, Україна повинна забезпечувати інтереси своїх громадян: і сприяти вивченню української мови, і вивченню угорської мови, і забезпечувати їх вакцинами, і всім іншим необхідним. Це має робити не Угорщина, а Україна", - висловився він, передає Главред.

Відео дня

Крім того, Яременко стверджує, що у підвищення градусу напруги у відносинах України з сусідами чималу лепту вносить і РФ.

"Росія має достатньо розгалужену структуру спецслужб і дипломатії, вона вміє вчасно помічати проблеми інших і намагається на них грати. Через безпринципність, через ігнорування норм міжнародного права Росії легше спекулювати і грати на проблемах сусідів або іноземних держав, ніж іншим країнам", - вважає експерт.

Також Яременко вважає, що офіційному Києву обов'язково варто шукати і знаходити шляхи нормалізації відносин з Будапештом, Бухарестом і Варшавою.

"Проблеми з Угорщиною, Польщею, Румунією та Білоруссю у нас будуть, навіть якщо Росія кудись зникне. Тому що між сусідніми державами завжди є проблеми. Без жодного винятку історія всіх сусідніх держав - це історія воєн, конфліктів. Можна акцентувати увагу на цьому, а можна - на тому, що це історія культурного проникнення, історія торгівлі і так далі. У нас немає системних проблем з Угорщиною, Польщею, Румунією. З Білоруссю - є, тому що це союзна держава для Російської Федерації, фактично під егідою Росії зобов'язана проводити політику на знищення України. А от Угорщина, Польща і Румунія - це країни, з якими ми завжди повинні вміти домовлятися. Це, швидше, союзники і друзі, з якими можуть бути проблеми, нехай навіть і серйозні, ніж коли-небудь я повірю, що це наші вороги" - підсумував він.