Про це заявила Amnesty International, повідомляє ТСН.

”Ситуація в Дебальцевому катастрофічна”, - сказала Джоан Марінер, старший радник Amnesty International з кризового реагування, яка щойно повернулась з міста і зараз знаходиться в Слов`янську. 

Відео дня

Дебальцеве є стратегічним залізничним вузлом і форпостом українських сил. Воно було під постійним обстрілом з боку проросійських сепаратистів, які намагаються взяти під контроль місто в останні дні.

Результати польових досліджень Amnesty International вказують на те, що деякі з цих атак були невибірковими. Населення у 25 тисяч людей скоротилося до семи тисяч. Українські сили стверджують, що евакуювали понад дві тисячі людей з 28 січня. Єдина дорога з міста в даний час знаходиться під постійним обстрілом, що робить втечу решти мирних жителів ще більш небезпечною. 

Читайте такожСили АТО утримують позиції біля Дебальцевого, бойовики зазнають втрат

”Українська влада має вжити всіх можливих заходів для захисту цивільного населення з усіх постраждалих міст і селищ, у тому числі шляхом надання допомоги в евакуації тих, хто має намір тікати, та транспортування їх у безпечніші райони. Проросійські сепаратисти повинні дозволити цивільним особам покинути території і повинні припинити всі невибіркові обстріли”, - сказала Джоан Марінер. 

За оцінками ООН під час конфлікту в східній Україні, з моменту його початку у квітні 2014 року, загинуло понад 5100 мирних жителів та більше ніж 900 тисяч були вимушені виїхати з території. З моменту підписання хиткої домовленості про припинення вогню 5 місяців тому, останні бойові дії на Сході відображають найінтенсивніше посилення насильства.