Ілюстрація / REUTERS

Розслідувачі Bellingcat розповідають, що представники "Азову" систематично співпрацюють з американськими праворадикальними екстремістами для просування власної міжнародної програми.

Про це йдеться у новій публікації Bellingcat, передає Українська правда.

"Міжнародний секретар Національного корпусу, відповідальний за глобальну стратегію "Азову", сказав Bellingcat, що рух шукав "усіх потенційних прихильників" і "потенційних лобістів" у США, і сподівався "налагодити контакти з американськими військовими", - зазначають журналісти.

Відео дня

У публікації Bellingcat описує контакти представників "Азову" із закордонними, зокрема американськими представниками праворадикальних організацій. Серед них – покійний Андрій Онещук. Він був членом насильницької американської неонацистської організації Atomwaffen Division.

"У подкасті "Азова" Онещук обговорював питання, з якими стикаються американці, які хотіли приєднатися до Азова, і висловив зацікавленість у тому, як залучити молодь до націоналізму в Америці. Йому рекомендували спробувати приєднатися до "Азова", - зазначає Bellingcat.

Читайте такожЛідер С14 закликав з розумінням ставитися до бажання вбити журналіста й назвав це "людською слабкістю" (відео)

Крім того, за інформацією журналістів, восени 2018 року "Національний корпус" підтримав зусилля громадянина Норвегії і націонал соціалістичного революціонера Йоахіма Фурхольма щодо залучення американських націоналістів в Україну, щоб вони брали участь у війні на Донбасі.

"Ці зусилля спеціально передбачали участь в українській війні проти російської агресії як можливість для американських правих отримати бойовий та інший практичний досвід, який буде використано пізніше у США після повернення додому. Фурхольм також виступив на політичному мітингу, організованому Національним корпусом перед парламентом України у вересні 2018 року", - пишуть журналісти.

Також у Bellingcat заявляють, що мають докази того, що Національний корпус контактує із ймовірними колишніми членами Збройних Сил США, які зараз знаходяться в Україні.

"У звукових твердженнях, знайдених Bellingcat, цей порядок денний (щодо співпраці з іноземцями, - ред.) узагальнено міжнародним секретарем політичного крила "Азову" Національного корпусу, як "світова консервативна революція", спрямована на "захист білої раси", - підсумовують журналісти.