Зеленський заявив про відсутність жодних підстав для повернення російської делегації у ПАРЄ / фото ©Council of Europe

Президент Французької Республіки Еммануель Макрон наголошує, що Франція хоче уникнути повного виходу Російської Федерації з Ради Європи.

Про це Макрон сказав на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським в Єлисейському палаці у Парижі, яка транслювалась в ефірі "5-го каналу".

На переконання президента Франції, у питанні повернення делегації Росії в ПАРЄ "є певні непорозуміння".

Відео дня

"Є питання санкцій щодо Росії і тут Франція дотримується постійно своєї лінії - щоби ці санкції продовжувати, доки не будуть виконані умови. Але, що стосується причетності до Ради Європи - це не повинно розглядатися як санкції. Насправді від цих санкцій страждає не російська держава, а громадяни Росії", - заявив Макрон.

У цьому зв'язку він сказав, що йдеться про приналежність Росії до правового простору і, відповідно, громадяни РФ можуть подавати позови проти Росії як держави, коли вона не дотримується прав людини. "Якщо Росія вийде, буде виключена з Ради Європи - це стане неможливим. І саме тому із початком головування Фінляндії (у Раді Європи з листопада 2018 року - УНІАН) ми почали процес консультацій для того, щоби повернути повною мірою Росію, щоби вона могла повною мірою, по-перше, платити внески", - наголосив Макрон.

Він наголосив, що йдеться про те, щоби уникнути повного виходу Росії з Ради Європи. "Тому що ми вважаємо, що це буде шкодити інтересам громадян Росії, насамперед, і ми хочемо забезпечити їхню можливість відстоювати свої права", - додав він.

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський заявив про відсутність жодних підстав для повернення делегації Російської Федерації у Парламентську асамблею Ради Європи.

"З приводу повернення РФ до ПАРЄ – ми розмовляли про це з президентом Макроном. Я говорив про те, що РФ не виконала нічого з того, що вона повинна виконати", - заявив він.

Зеленський додав, що, на його переконання, для повернення російської делегації в ПАРЄ немає жодних підстав.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році на квітневій сесії ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї у зв'язку з анексією Криму. Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

17 травня 2019 року міністри закордонних справ більш як 30 держав (з 47 країн - членів Ради Європи) виступили за рівну участь усіх країн-членів у статутних органах організації, що може призвести до зняття санкцій з Росії.

3 червня Регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, що передбачає ускладнення процедури запровадження санкцій проти національних делегацій в Асамблеї. Цей проект резолюції остаточно 24 червня має затвердити безпосередньо Асамблея.

Українська делегація просить Зеленського доручити Міністерству закордонних справ України вжити необхідних заходів для недопущення повернення делегації РФ у ПАРЄ.