Росія планує включити у свою делегацію в ПАРЄ депутатів від Криму / фото Council of Europe

Росія планує повернутися у Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ) з делегацією, до складу якої увійдуть депутати від Криму.

Про це повідомляє телеканал «Дождь».

Джерело «Дождя» у керівництві нижньої палати парламенту розповіло, що якщо Держдума вирішить направляти свою делегацію в ПАРЄ, то в її склад можуть увійти депутати від Криму і Севастополя.

Відео дня

Читайте також"Навіть у Росії це стане чорним днем": євродепутат попередила про небезпеку повернення РФ в ПАРЄ

«Це такі ж регіони Росії як і всі інші, тому депутати від них мають повне право представляти Росію в ПАРЄ», — сказав співрозмовник телеканалу.

За словами іншого співрозмовника в Думі, це рішення може поставити під сумнів легітимність всієї делегації і призведе до напруження в процесі повернення Росії в ПАРЄ. Хоча ПАРЄ може застувати персональні санкції до цих депутатів, а не до всієї делегації.

Якщо ПАРЄ 24 червня прийме резолюцію про надання російській делегації повноважень щодо участі в організації, то Росія в той же день направить заявку на участь і вже 25 червня буде в Страсбурзі, сказав журналістам голова Держдуми В’ячеслав Володін. 

Якщо 25 червня повноваження російської делегації не відновлять у повному обсязі, тоді делегація покине сесію, пояснив він.

Нагадаємо, 3 червня Регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив проект резолюції, яка може повернути Росію до ПАРЄ й ускладнити запровадження санкцій в ПАРЄ проти неї. Резолюцію поставлять на голосування на сесії асамблеї 24 червня.

Росію позбавили права голосу в ПАРЄ після незаконної анексії Криму, після чого у 2016 році РФ відмовилась брати участь в роботі асамблеї та припинила платити членські внески.

14 травня міністри закордонних справ 47 країн-членів Ради Європи схвалили спільну заяву, що всі країни-члени РЄ повинні мати право брати участь в роботі Ради Європи та ПАРЄ на рівноправній основі.

Раніше Клімкін заявляв, що країни, які виступають за повернення Росії в ПАРЄ, несуть відповідальність за зрив Мінських домовленостей.