Ілюстрація / REUTERS

Російська влада не поспішає гасити свій борг перед Радою Європи, незважаючи на наявність політичного рішення з цього приводу.

Про це заявив заступник міністра фінансів Росії Сергій Сторчак, слова якого наводить Коммерсант.

Сторчак повідомив, що попри на відновлення участі Росії в ПАРЄ в середу, уряд ще не склав графік прострочених платежів РФ в бюджет Ради Європи. За словами заступника міністра, зараз є тільки політичне рішення, а документи не оформлені.

Відео дня

"Ми ще нікому нічого не винні. Ми будемо винні, коли буде підписаний документ - протокол, меморандум - ось тоді виникають зобов'язання. А те, що зараз на політичному рівні обговорили це питання і встановили суму платежів, це ще нічого не означає", - заявив Сторчак.

Коли планується оформити документи, необхідні для виплат, чиновник не повідомив.

Як відомо, Росія повинна була погасити заборгованість до 30 червня, в іншому випадку у Комітету міністрів Ради Європи виникає право почати нові списки санкцій процедуру проти боржника (1 липня тривалість прострочення платежів з боку РФ перевищить 2 роки). Однак Сергій Сторчак підкреслив, що про погашення заборгованості до 30 червня "і не йдеться".

Нагадаємо, ПАРЄ прийняла резолюцію, яка забезпечує повернення Росії в організацію без виконання міжнародних зобов’язань. Її підтримали 118 делегатів, 62 висловилися проти.

Перед цим на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи відхилили пропозицію делегації України розглянути поправки до резолюції по поверненню РФ в організацію.

25 червня РФ офіційно подала заявку на участь в ПАРЄ.

Читайте такожАр’єв: світова преса рознесла ПАРЄ "в хлам" за рішення повернути російську делегацію

Україна і Грузія оскаржили дозвіл РФ повернутися в Асамблею, рішення за запитом делегацій буде прийнято в середу, 26 червня.

Делегація України вже призупинила свою роботу в ПАРЄ, виключаючи питання протидії поверненню РФ в Асамблею.

Також Україна відкликала свого постпреда при Раді Європи.

Парламентська асамблея Ради Європи позбавила делегацію Росії права голосу в січні 2015 року через агресію проти України. Відтоді російські представники чинили тиск на ПАРЄ, намагаючись домогтися скасування санкцій. Зокрема, з кінця червня 2017 року російська сторона призупинила сплату внесків до Ради Європи до відновлення повноважень делегації.