У Зеленського попросили прокоментувати слова Макрона про "смерть мозку" НАТО / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський у відповідь на слова президента Франції Еммануеля Макрона про те, що Росія не є загрозою заявив, що лідери Європи пообіцяли йому зберегти санкції проти Москви до повернення всіх окупованих територій.

Про це глава держави повідомив в інтерв'ю західним ЗМІ Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazeta Wyborcza.

Зеленського попросили прокоментувати заяву президента Франції про те, що НАТО переживає «смерть мозку» та його бажання відновити відносини з РФ, коли французький лідер каже про те, що Росія є частиною Європи, а РФ не є загрозою.

Відео дня

У відповідь на це Зеленський сказав: «Подивіться, це звучить дивно. Коли справа доходить до Росії, здається, що у Франції зараз інші відносини з РФ».

Президент України вважає, що деякі з цих слів пов’язані з «ослабленням політики санкцій».

Зеленський наголосив, що в економічному плані політика санкцій проти РФ не йде на користь Франції та Німеччини.

«Але коли ми говоримо про людей, ми не повинні розглядати вигоди. І це лідери Європи гарантували мені, що політика санкцій збережеться, поки ми не повернемо всі наші території», - зазначив президент України, додавши, що це стосується і Криму також.

Читайте такожВ Офісі президента розповіли, про що Зеленський говорив із Макроном

Нагадаємо, Еммануель Макрон закликав до реформування НАТО, оскільки організація страждає на "смерть мозку". Президент нарікає, що США демонструють ознаки "повернення спиною до нас". Про це, мовляв, свідчить раптове рішення президента Дональда Трампа вивести війська з північно-східної Сирії без консультацій із союзниками. Цей крок став неочікуваним для провідних європейських держав НАТО - Франції, Великої Британії та Німеччини - і проклав шлях для Туреччини, іншого члена НАТО, розпочати транскордонну військову операцію, спрямовану проти сил сирійських курдів. Водночас Макрон заперечив нездатність НАТО реагувати на наступ Туреччини і заявив, що настав час Європі перестати діяти як молодший союзник США, коли справа стосується Близького Сходу. 

Раніше президент Франції Еммануель Макрон заявляв, що його країна не зацікавлена в ізоляції Росії. Він казав, що Франція має переглянути відносини з Росією. На його думку, це один із пріоритетів зовнішньої політики країни. Він також вважає, що нові санкції проти Росії "не в наших інтересах".