Трубі повернули його позов / фото УНІАН

Верховний суд повернув колишньому директору Державного бюро розслідувань Роману Трубі його позовну заяву до президента України Володимира Зеленського про визнання протиправним його звільнення з посади.

Відповідну постанову ухвалила 30 січня суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Ольга Кашпур.

Читайте такожУ суді оскаржують призначення заступників директора ДБР

Відео дня

У постанові йдеться, що у позовній заяві Труби було об'єднано позовні вимоги як до президента, що підсудні Верховному суду як суду першої інстанції, так і до Державного бюро розслідувань, що підсудні Окружному адміністративному суду Києва.

«Згідно з пунктом 6 частини 4 статті 169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо порушено правила об'єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 172 цього кодексу). Відповідно до частини 1 статті 172 КАС України, в одній позовній заяві може бути об'єднано декілька вимог, пов'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги. Водночас, згідно з приписами частини 5 статті 172 КАС України, не допускається об'єднання в одне провадження кількох вимог, щодо яких законом визначена виключна підсудність різним судам», - наголошується в судовому рішенні.

Вказується, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала може бути оскаржена до Великої палати Верховного суду протягом 15 днів з дня її постановлення та набирає законної сили після її перегляду в апеляційному порядку або після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Як повідомляв УНІАН, 3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення діяльності Державного бюро розслідувань».

Відповідно до закону, чинного директора ДБР та його заступників повинні звільнити.

Керівників ДБР обиратиме конкурсна комісія, до якої ввійдуть три члени від парламенту, три - від президента, три - від уряду. Квота Кабміну буде делегована міжнародними організаціями.

27 грудня Зеленський звільнив Трубу з посади директора ДБР і призначив Ірину Венедіктову тимчасово виконуючою обов'язки керівника бюро.

28 січня 2020 року Труба подав до Верховного суду позов з вимогою визнати незаконним його звільнення з посади.