Дружина Кожари стала підозрюваною / Фото: Нацполіція

Дружині колишнього міністра закордонних справ України Леоніда Кожари Марині Козерод повідомили про підозру у наданні завідомо неправдивих свідчень щодо вбивства бізнесмена Сергія Старицького.

Про це повідомляє Управління комунікації Національної поліції України.

"Сьогодні, 10 квітня, слідчі поліції Київської області повідомили фігурантці про підозру за ч. 2 ст. 384 Кримінального кодексу України - введення в оману суду або іншого уповноваженого органу. Санкція статті передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі строком до 5-ти років", - наголосили у поліції.

Відео дня

У повідомленні сказано, що дружина Кожари після затримання її чоловіка як підозрюваного у вбивстві звернулась до слідчих з письмовою заявою про те, що саме вона винна у смерті Старицького.

"Жінка ввела в оману слідство, повідомивши неправдивий механізм отримання смертельних тілесних ушкоджень загиблим для того, щоб її чоловік уникнув кримінальної відповідальності", - сказано у повідомленні.

Крім того, зазначається, що під час обрання колишньому главі МЗС запобіжного заходу у залі суду його дружині роз’яснили права та обов’язки свідка та попередили про кримінальну відповідальність відповідно до вимог ст. 384 Кримінального кодексу України.

"Однак фігурантка, всупереч закону, умисно ввела в оману слідчого суддю і надала неправдиві покази. Зокрема розповіла, що пістолет був у руках загиблого, вона підійшла до нього та намагалася відібрати зброю. Під час цієї боротьби пролунав постріл - і гість впав на підлогу. Екс-міністра, за словами жінки, в цей момент не було в кімнаті", - повідомили у поліції.

Поліцейські отримали стенограму виступу жінки в суді, проаналізували її та знайшли ряд розбіжностей із матеріалами провадження. Аби перевірити покази фігурантки, призначили слідчий експеримент.

Читайте такожСамогубство чи вбивство: що відомо про трагічну смерть екс-керівника "Інтера" – розслідування (відео)

У присутності адвокатів, судово-медичного експерта та правоохоронців підозрювана відтворила події того вечора. Після детального дослідження експерти зробили висновок, що дружині екс-міністра невідомі усі обставини події, тож вона не може бути причетна до вказаного вбивства, а відтак її свідчення неправдиві.

Як повідомляв УНІАН, 21 лютого колишнього керівника телеканалу "Інтер", генерального директора холдингу Atlantic Group Старицького знайшли мертвим з вогнепальним пораненням у будинку Кожари та його дружини Козерод у селі Чайки Київської області. Про інцидент поліцію повідомила власниця будинку.

Спочатку в поліції заявили, що чоловік заподіяв собі смерть, коли господарі будинку були в інших кімнатах. Поліцейські на місці вилучили пістолет, набої та гільзу.

Читайте такожВбивство екс-керівника "Інтера": у будинку Кожари провели слідчий експеримент

За фактом події було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України з додатковою відміткою «самогубство».

22 лютого кримінальне провадження було перекваліфіковано із самогубства на умисне вбивство - ч. 1 ст. 115 ККУ.

25 березня Кожару затримали співробітники поліції. 27 березня суд обрав Кожарі запобіжний захід у вигляді взяття під варту до 25 травня з альтернативою внесення застави в розмірі понад 14 млн грн.

На засіданні суду адвокати стверджували, що дружина Кожари нібито ненавмисно застрелила Старицького, коли той намагався вчинити самогубство з пістолета, що належить її чоловікові.