Найкращою перевіркою України на демократію стане рішення, яке найближчим часом повинен ухвалити Конституційний Суд щодо змін до закону про Регламент Верховної Ради стосовно порядку утворення коаліції і уряду.

Про це заявив прем’єр-міністр опозиційного уряду, заступник голови фракції БЮТ Сергій СОБОЛЄВ, повідомили УНІАН у прес-службі БЮТ.

«Ухвалення цього рішення стане перевіркою найважливішої інституції в особі КС на демократію і тестом на те, чи є наша держава правовою», - підкреслив С.СОБОЛЄВ.

Відео дня

За його словами, є всі підстави стверджувати, що коаліція, утворена Партією регіонів, комуністами, Блоком Литвина і перебіжчиками з інших фракцій, а також сформований нею уряд, є нелегітимними.

«Як відомо, Конституція не змінювалась за цей час, і відповідні рішення Конституційного Суду, прийняті раніше, уже підтвердили, що коаліція може формуватися виключно фракціями», - зазначив С.СОБОЛЄВ.

Крім того, наголосив С.СОБОЛЄВ, у разі, якщо КС ухвалить рішення про неконституційність нової коаліції, це стане фактично початком розпуску Верховної Ради VI скликання.

«Таким чином Конституційний Суд визнає коаліцію і уряд неконституційними, і країна піде на дострокові парламентські вибори», - сказав він.

«Також це буде першою червоною карткою ЯНУКОВИЧУ, який підписав неконституційний закон, що розпочав етап неконституційної зміни влади», - резюмував С.СОБОЛЄВ.