Юлія Тимошенко

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у листі Ю.Тимошенко, текст якого сьогодні був оприлюднений народним депутатом Сергієм Власенком під час круглого столу щодо реформування Конституції.

За словами Ю.Тимошенко, практично кожна дія правлячої партії є антиконституційною. «Яку статтю Конституції не відкриєш, вона щоденно принижується тими, хто зобов’язаний по закону гарантувати її святість», - заявила Ю.Тимошенко.

Вона зауважила, що проблема сьогодні не стільки в недосконалому змісті Конституції, а в тому, що Президент і представники правлячої партії її не читали і читати не збираються. «У сьогоднішнього режиму так потреба повністю відсутня. Але у влади є велике бажання зберегти себе надовго», - зазначила вона.

Відео дня

За словами Ю.Тимошенко, усі президенти України, крім Леоніда Кравчука, втрачаючи владу, намагалися внести зміни до Конституції неприроднім шляхом створення конституційних комісій, асамблей тощо. «Мета таких дій одна – зберегти себе у владі та владу для себе. Віктор Янукович не виняток. Йому важко зрозуміти, що Конституція України - це цінність, а не запобіжник від відповідальності в майбутньому за антиконституційні дії», - наголосила вона.

Ю.Тимошенко переконана, що саме «через страх та з міркувань забезпечення власної безпеки Януковичем створена Конституційна асамблея і для того, щоб диктатуру однієї людини зробити конституціалізованою».

Лідер «Батьківщини» наголосила, що демократичні сили не мають морального права брати участь в роботі асамблеї. «Наше завдання - не дозволити Януковичу переписати Конституцію під себе. Ми не можемо легалізовувати мафію через конституційний процес, ліквідувати нашу національну ідентичність та ліквідувати навіть натяки на демократію», - вказала вона.

Ю.Тимошенко також зазначила, що Конституцію не можна змінювати у незаконний спосіб. Вона переконана, що зміна Конституції має відбуватися шляхом проведення референдуму або ухваленням статей згідно з порядком, чітко окресленим в самій Конституції. «Тобто лише народ та Верховна Рада мають право змінювати Конституцію. Все інше – чергове шахрайство підконтрольних Президенту членів новоствореної асамблеї», - наголосила вона.

Ю.Тимошенко переконана, що нинішній склад Верховної Ради скомпрометований законодавчим встановленням авторитарного правління і не має морального права торкатися Конституції.

«Саме тому такої особливої ваги набувають наступні парламентські вибори в Україні. Бо за рахунок махінацій на мажоритарних округах диктатор у новому парламенті може отримати право остаточно спотворити українську Конституцію. Народу України, громадянському суспільству, політикам треба зробити все можливе, щоб на парламентських виборах ідеологи диктатури були надійно відправлені в минуле і не чіпляли святая святих - українську Конституцію», - заявила Ю.Тимошенко.