Кива не зміг відсудити назад гроші від жомової ями / фото УНІАН

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відхилила клопотання нардепа Іллі Ківи, який вимагав визнати недійсним рішення ВАКС про конфіскації у нього доходів від жомової ями.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook адвокат Вадим Валько.

Читайте такожЖомова яма Ківі: САП хоче стягнути з нардепа 1,2 мільйона гривеньВідповідне рішення було прийнято 27 жовтня - після дебатів судді підтвердили рішення суду нижчої інстанції, який зобов'язав Ківу сплатити в казну 1,25 млн грн, походження яких він не зміг пояснити.

Відео дня

Справа жомової ями Ківи - перший прецедент цивільної конфіскації в Україні. Цей механізм передбачає передачу необґрунтовано придбаних активів (наприклад, грошей, нерухомості або авто) на користь держави.

Жомова яма Іллі Ківи - довідка УНІАН

  • У липні 2020 року журналістам стало відомо про Киви, який викликав сумніви. Згідно з деклараціями депутата, щороку він заробляє по мільйону гривень за те, що здає в оренду жомову яму
  • У ЗМІ з'явилися здогади, що Кива використовує історії про жомову яму для відмивання грошей. 
  • Журналіст Денис Бігус поїхав подивитися на прибуткову яму Ківи і побачив там пустир з металобрухтом
  • Восени 2020 року НАЗК взялося за декларацію Ківи і вирішило перевірити жомову яму нардепа.
  • 13 серпня 2021 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду прийняла рішення про конфіскацію доходів від жомової ями на користь держави. Того самого дня Кива заявив про намір подати апеляцію.