Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський планує запровадити можливість електронного голосування на наступних президентських виборах.

Про це йдеться у фільмі «Рік Президента Зеленського», який транслювався в ефірі провідних українських телеканалів.

Читайте також"Всі світові лідери мене підтримують": Зеленський розповів про "прекрасні відносини" із Заходом

Відео дня

«У нас дуже багато нового, і ми дійсно найближчими тижнями увійдемо в трійку найсучасніших країн в цьому напрямку (діджиталізації - УНІАН) - у нас з’явилась «Дія», є у нас вже електронний паспорт, права, є техпаспорт, є студентський квиток, а буде потім все - вся нерухомість, весь бізнес, все, що може бути буде. Близько восьми нових електронних документів готується», - заявив він.

Зеленський також розповів про одну із головних задач, яку ставить перед собою українська влада: «вибори наступного президента повинні бути електронними, тобто мати таку можливість, як в деяких країнах це існує, наприклад в Естонії».

Як повідомляв УНІАН, 2 квітня Міністерство цифрової трансформації запустило у відкритий доступ портал державних послуг «Дія».

На порталі «Дія» можна буде отримати 27 публічних послуг онлайн, зокрема відкрити ФОП, внести зміни до нього або закрити; оформити довідку про несудимість; допомогу при народженні дитини; щомісячне відшкодування вартості послуг з догляду за дитиною до трьох років; подати позов до суду; отримати послуги, пов'язані з документами водія; оформити низку ліцензій, дозволів; отримати виписки з реєстрів або отримати інші державні послуги.

Крім відкриття ФОПу, внесення змін до нього та його закриття, всі інші послуги поки будуть надаватися виключно за посиланням на профільні сайти відповідних державних органів.

3 квітня Мінцифри почало бета-тестування цифрових біометричних закордонних паспортів і внутрішніх ID-карт у додатку «Дія». 15 квітня Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо реалізації експериментального проекту електронної версії внутрішнього та закордонного паспорта у додатку «Дія».

Сьогодні, 22 квітня, в Україні презентували цифровий ID-паспорт, біометричний закордонний паспорт громадянина України та електронний студентський квиток у мобільному додатку «Дія».