Вареники - ситне і смачне блюдо, яке самостійно готують багато господинь. Зараз, з сезонних ягід, можна наліпити вареників для всієї родини і навіть заготовити про запас. УНІАН розповість, яка начинка для вареників найсмачніша і як правильно їх готувати.
- Тісто для вареників на воді, яке не розвалюється - секрети
- Рецепт вареників з вишнею
- Вареники з сиром
- Полуничні вареники - рецепт на кефірі
- Ліниві вареники
Раніше ми говорили про те, як зробити ідеальне тісто на вареники та пельмені.
Тісто для вареників на воді, яке не розвалюється - секрети
Багато господинь стикаються з неприємною проблемою - при варінні вареники розвалюються, а тісто стає пухким. Для того, щоб уникнути такої ситуації, запам'ятовуйте правила:
- замішуйте максимально пружне тісто, щоб воно не прилипало до рук;
- готуйте вареники на холодній воді і вливайте її маленькими порціями;
- обов'язково додавайте яйце в тісто;
- беріть борошно з твердих сортів пшениці;
- вливайте трохи рослинного масла;
- після замісу залишайте тісто полежати в прохолодному місці;
- не кладіть занадто багато начинки.
І, звичайно, ретельно защипуйте края вареників, кожен з них в кінці обвалюючи в борошні.
Рецепт вареників з вишнею
- Вишня - 300 г
- Цукор - 150 г
- Борошно - 350-400 г
- Яйця - 1 шт.
- Вода - 100 мл
- Сметана - 50 г
- Сіль - 3-4 щіпки
Промити вишню, видалити кісточки, засипати цукром і залишити на 1 годину, потім злити сік. Борошно висипати в миску, додати сіль. Яйце окремо збити з водою, потім тонкою цівкою влити в борошно. З борошна, яєць, солі і води замісити тісто, накрити рушником і залишити на 30-60 хвилин "відпочити". Присипати стіл борошном, розкатати тісто і вирізати з нього кола. Посередині викласти вишні, потім краї тіста звести докупи, сформувавши вареник і заліпивши його.
Вареники з сиром
Для тіста:
- Борошно - 3,5 склянки
- Яйце - 1 шт.
- Молоко - 125 г
- Вода - 125 г
- Солі
Для начинки:
- Сир - 600 г
- Цукор - 50 г
- Ваніль
Віночком в мисці збити яйце, потім тонкою цівкою ввести холодну воду і вилити молоко. Перемішати і всю цю масу вилити в ємність з борошном, паралельно замішуючи тісто. Змастити стіл рослинним маслом, викласти на нього тісто, вимішувати руками 30 хвилин, потім прибрати в миску. Накрити плівкою і залишити на півгодини в холодильнику.
Окремо змішати сир, цукор і ваніль. Дістати тісто з холодильника, розкачати на столі, вирізати склянкою формочки. Викласти всередину начинку і закріпити краю.
Полуничні вареники - рецепт на кефірі
Для тіста:
- Борошно - 300-330 г
- Кефір - 240 мл
- Сода - 1/3 ч. л
- Цукор - 1 ст. л
- Сіль - за смаком
Для начинки:
- Полуниця - 250-300 г
- Цукор - 2 ст. л
- Крохмаль картопляний - 2 ст. л
Підігріти в сотейнику кефір, вилити в миску, додати соду і 1 ст.л цукру. Перемішати, залишити на 5 хвилин (почекати, поки кефір спіниться). Просіяти до кефіру борошно, потім всипати сіль. У три заходи, частинами, всипати борошно. Замісити еластичне тісто, як тільки перестане липнути до рук - це знак, що більше борошно додавати не потрібно. Накрити тісто рушником і залишити на 30 хвилин.
Полуницю промити, нарізати довільними шматочками. З тіста сформувати "ковбаску", поділити її на кілька частин, з яких сформувати коржі. Посередині кожної покласти ложку крохмалю і викласти полуницю. В кінці посипати полуницю цукром і сформувати вареники, защипуючи краю.
Ліниві вареники
Сир - 500 г
- Яйця - 2 шт.
- Борошно пшеничне - 1-1, 5 склянки
- Цукор - 1-2 ст. л
- Сіль - 2 щіпки
- Масло вершкове - 2 ст. л
- Сметана (за бажанням) - 1 ст. л
Сир протерти через сито або пропустити через м'ясорубку, викласти в миску. Потім додати яйця, розтоплене масло, сіль, цукор і борошно. Ретельно перемішати, посипати борошном стіл або дошку. Сирне тісто викласти на робочу поверхню, зробити з тіста "ковбаску". Нарізати ковбаску на кілька рівних частин, відварити вареники або скласти в морозильну камеру.