як засолити рибу в домашніх умовах / depositphotos.com

Багато господинь солять рибу самостійно - це не так складно, як може здатися на перший погляд. Зате ви швидко і просто отримуєте смачну закуску.

Ви можете використовувати її як самостійну страву або додавати в салати. УНІАН підкаже, як засолити червону рибу своїми руками і порадить кращі варіанти посолу скумбрії.

Раніше ми розповідали, як приготувати оселедець під шубою.

Відео дня

Скільки за часом потрібно солити рибу - способи засолу

Час і технологія засолу / фото ua.depositphotos.com

Найбільш поширеним і зручним вважається сухий посол. В цьому випадку використовується великий дерев'яний ящик з отворами, дно яких потрібно застелити льоном. Кожну тушку риби натерти сіллю, укласти їх шарами, зверху ще засипати 1 см солі.

Кількість солі - 200 гр на 1 кг риби.

Час засолу - 10-11 днів.

Читайте такожЯк засолити оселедець: варіації апетитного ласощів на всі годиниДругий варіант - мокрий посол. Тут вже можна брати не тільки дерев'яні, а й пластикові або емальовані ємності. Рибу викласти спинками вниз, посипати сіллю. На другий день з'явиться сік, який, змішуючись з сіллю, перетвориться в розсіл - саме в ньому і будуть засолюватися тушки.

Кількість солі - 150-200 гр на 1 кг риби

Час засолу - 7-10 днів.

Ще досвідчені господині використовують змішаний посол. Необхідно натерти рибу сіллю, а після залити розсолом (цукор, сіль, спеції). За бажанням можна додати спеції. 

Кількість розсолу - 3 л на 1 кг риби.

Час засолу - 7-10 днів.

Семужний посол рекомендований, якщо ви не знаєте, як засолити оселедець в домашніх умовах. Вам потрібно взяти скляний, керамічний або пластиковий посуд, натерти рибу сіллю і цукром, укласти в ємність і поставити в холодильник.

Час засолу - 24 години.

Як засолити червону рибу своїми руками

Як швидко засолити червону рибу / фото ua.depositphotos.com

Найкраще для червоної риби використовувати суху або мокру технологію. Якщо вибираєте перший варіант, купіть фольгу або пергамент. Для додання незвичайного пікантного смаку можна додатково використовувати маринад.

Як засолити червону рибу швидко в фользі

Для того, щоб перетворити риб'ячу тушку в неперевершене самостійне блюдо, виконуйте прості рекомендації:

  • промийте рибу, видаліть кістки, а шкіру залиште;
  • кожен шматок акуратно натріть сіллю;
  • загорніть філе у фольгу;
  • згорток покладіть в ємність і залиште в холодильнику на 24 години.

До речі, таким же чином готується і гравлакс - популярна страва середньоєвропейських країн. Після того, як ви промили рибу і видалили кістки, посипте шматочки сіллю, цукром, перцем і кропом. Загорніть рибу у фольгу або пергамент і покладіть в холодильник на 3-4 дні. Деякі господині для пікантності заливають рибу коньяком або бренді.

Розсіл для червоної риби також готується дуже просто. На 1 кг риби вам необхідно взяти 1 л води, 150 гр цукру, 150 гр солі, 50 гр гірчиці, 2 великих лаврових листки, пару щіпок чорного і запашного перців. Зберігати рибу в розсолі можна не більше 4 годин, інакше є ризик пересолити.

Як засолити скумбрію в домашніх умовах

Способи засолу скумбрії / depositphotos.com

Такі види риб, як скумбрія або оселедець, засолюються семужним методом. Бажано, крім традиційних рекомендацій, залишити рибу на 30 годин в холодильнику. Після цього можна засушувати або їсти відразу. Альтернативний варіант - провісний спосіб засолу, коли крізь зябра рибу нанизують на прут і занурюють в розсіл.

Як швидко засолити скумбрію або оселедець - рецепт

Якщо ви хочете приготувати слабосолену рибку вдома і більше не купувати її в магазині, візьміть:

  • 2 скумбрії або оселедця;
  • 1 літр води;
  • 3 столові ложки солі;
  • 1,5 столової ложки цукру;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 3 зірочки гвоздики;
  • 3 лаврових листки;
  • 1,5 чайної ложки коріандру.

Обробіть рибу: відріжте голови, витягніть нутрощі і промийте тушку. Наріжте її на кілька шматочків 3-4 см в ширину. Приготуйте розсіл - прокип'ятіть у воді всі зазначені приправи. Процідіть його і остудіть, потім викладіть рибу в ємність, залийте розсолом.

Скумбрію потрібно залишити при кімнатній температурі на 12 годин. По закінчення цього часу прибрати в холодильник на 2-3 години. Оселедець залишити в приміщенні на 3 години, а потім перемістити в холодильник на 48 годин.

Читайте також: