В США создают линзы для пилотов / likar.info

Про технології повідомляється в журналі Nano Letters, пише Лента.ру.

Майкл МакАлпайн з Прінстона і його колеги розробили 3D-принтер, що друкує контактні лінзи з п'яти шарів, один з яких випромінює світло на поверхню ока. Самі лінзи виготовляються з прозорого полімеру, всередині якого встановлено кілька компонентів: світлодіоди з нанорозмірних квантових точок, проводка з срібних наночастинок і органічні полімери (вони виступають в ролі матеріалу для мікросхем).

Найскладніше, за словами МакАлпайна, було вибрати хімічні речовини, здатні забезпечити міцний контакт шарів одне з одним. Іншою складністю була унікальна форма очних яблук у людей: інженерам довелося стежити за виготовленням контактної лінзи за допомогою двох відеокамер, щоб забезпечити її сумісність з оком пацієнта).

Відео дня

Очікується, що нова розробка буде корисною передусім для пілотів: контактні лінзи будуть передавати безпосередньо на око інформацію про хід польоту. Крім того, лінзи можна буде поставити датчики, що виявляють хімічні біомаркери втоми очей.

Читайте такожПоліцейські Дубая будуть ловити злочинців за допомогою Google Glass

Інші вчені сумніваються в практичній цінності розробки: необхідна для включення дисплея на світлодіодах напруга занадто висока, вважає фізик Реймонд Мюррей (Raymond Murray) з Імперського коледжу Лондона. Крім того, необхідно забезпечити безпеку матеріалів. Відомо, наприклад, що селенід кадмію, з якого виготовляють квантові точки, дуже шкідливий для здоров'я.